1 miljard euro steun Tunesië, 100 miljoen voor grensbeheer


TUNIS, 11 juni (Reuters) – De Europese Unie overweegt meer dan 1 miljard euro steun te verlenen aan Tunesië om de gehavende economie te helpen ontwikkelen, de overheidsfinanciën te redden en de migratiecrisis aan te pakken, zei EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zondag.

In haar toespraak in Tunesië zei von der Leyen dat 900 miljoen euro aan ‘macrofinanciële bijstand’ en 150 miljoen euro aan ‘begrotingssteun’ onmiddellijk beschikbaar zijn “zodra de nodige overeenstemming is bereikt”, zonder hierover uit te weiden.

Ze zei dat de EU Tunesië dit jaar ook 100 miljoen euro zou geven voor grensbeheer, opsporing en redding, anti-smokkeloperaties en terugkeer “met respect voor de mensenrechten”.

Internationaal Monetair Fonds

Net als andere grote donoren aan Tunesië heeft de EU haar steun tot nu toe gekoppeld aan de voorwaarde dat het land een leningsprogramma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afrondt, maar president Kais Saied heeft belangrijke hervormingen die in dat plan worden geëist, afgewezen.

Saied heeft gezegd dat bezuinigingen op subsidies en herstructureringen van staatsbedrijven, die zijn eigen regering aan het IMF had voorgesteld om kredietverstrekkers ervan te verzekeren dat ze zouden worden terugbetaald, een sociale explosie zouden kunnen ontketenen. De onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst op basis van andere voorgestelde hervormingen kunnen nog maanden duren.

Rutte en Meloni

Von der Leyen werd vergezeld door de Nederlandse premier Mark Rutte en de Italiaanse premier Giorgia Meloni, wiens land het belangrijkste aankomstpunt is voor migranten die vanuit Tunesië de Middellandse Zee oversteken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Mark Rutte, Kais Saied

Op deze foto, verstrekt door het Tunesische presidentiële paleis, is te zien hoe de Tunesische president Kais Saied, rechts, de Nederlandse premier Mark Rutte verwelkomt in het presidentiële paleis in Tunis, zondag 11 juni 2023. (Slim Abid/Presidentieel Paleis van Tunesië via AP)

 

Meloni, die vorige week ook Tunesië bezocht, heeft er bij het IMF op aangedrongen de voorwaarden voor de lening te versoepelen. Zondag zei ze dat de EU en Tunesië al een gezamenlijke verklaring hadden ondertekend, die ze verwelkomde als een belangrijke stap “in de richting van een echt partnerschap”.

Ze zei dat er “een belangrijke kans” was om de hulpovereenkomst af te ronden voor de Europese Raad eind juni. Het was niet duidelijk of Tunesië nog steeds zijn IMF-programma moet afronden om in aanmerking te komen.

Digitale kabelverbinding

Von der Leyen schetste een reeks Europese inspanningen op langere termijn om de Tunesische economie te helpen, waaronder lopende projecten voor een digitale kabelverbinding met Europa ter waarde van 150 miljoen euro en een project voor de export van hernieuwbare energie ter waarde van 300 miljoen euro.

Ze zei dat de EU Tunesische jongeren ook meer mogelijkheden zal bieden om in de EU te studeren, werken en een opleiding te volgen, zodat ze vaardigheden kunnen ontwikkelen die kunnen worden gebruikt om de Tunesische economie te stimuleren.

https://tpo.nl/2023/06/11/eu-1-miljard-euro-steun-tunesie-100-miljoen-euro-voor-grensbeheer/