‘190 UNRWA-medewerkers Hamas -terrorist’, twee hielpen met ontvoeringen, aanvallen op kibboets 7 oktober


Tia Goldenberg, Najib Jobain, Jack Jefferytel, AP, 29 januari 2024 – Een Israëlisch document dat maandag in handen kwam, beschrijft de beschuldigingen tegen een dozijn VN-medewerkers die volgens het land hebben deelgenomen aan de terreuraanval van Hamas op 7 oktober. Zeven medewerkers zouden Israëlisch grondgebied zijn binnengestormd, waaronder twee die hebben deelgenomen aan ontvoeringen.

Het Israëlische document, dat gedeeld is met Amerikaanse functionarissen en verkregen is door The Associated Press, geeft een lijst van 12 mensen, hun vermeende rol in de aanval, functiebeschrijvingen en foto’s.

Het document zegt dat uit verzamelde inlichtingen blijkt dat ten minste 190 UNRWA-medewerkers Hamas- of Islamitische Jihad (PIJ)-agenten waren, zonder bewijs te leveren.

Van de 12 werknemers waren er negen leraren en één sociaal werker. Zeven van de werknemers werden beschuldigd van het binnendringen van Israël op 7 oktober. Twee van hen zouden Israëli’s hebben ontvoerd of geholpen bij de ontvoering en nog eens twee zouden hebben deelgenomen aan invallen in gemeentelijke kibboetsen, aldus het document.

Een van hen werd ervan beschuldigd zichzelf de avond voor de aanval te hebben bewapend met een antitankraket, terwijl een ander volgens het document foto’s nam van een vrouwelijke gijzelaar.

Sommigen werden beschuldigd van “deelname aan een terreuractiviteit” of het coördineren van de verplaatsing van vrachtwagens of wapens die bij de aanval werden gebruikt. Tien van hen zouden banden hebben met Hamas en één met de PIJ.

De namen en foto’s van de beschuldigde werknemers konden niet onmiddellijk worden geverifieerd.

Twee van de 12 zijn gedood, volgens het document. De V.N. zei eerder dat één van hen nog werd geïdentificeerd.

Spanningen aangewakkerd

De beschuldigingen hebben langdurige spanningen tussen Israël en UNRWA aangewakkerd. Israël zegt dat Hamas de faciliteiten van het agentschap gebruikt om wapens op te slaan of om aanvallen uit te voeren. UNRWA zegt dergelijk gedrag niet bewust te tolereren en heeft interne waarborgen om misbruik te voorkomen en eventuele overtredingen te bestraffen.

De commissaris van het agentschap, Philippe Lazzarini, kondigde onlangs aan dat hij opdracht gaf tot een externe evaluatie van de activiteiten van het agentschap en de veiligheidsmaatregelen.

Israël is al lange tijd kritisch over het agentschap en beschuldigt het ervan de 76 jaar oude Palestijnse vluchtelingencrisis te helpen bestendigen. UNRWA zegt te voorzien in de enorme behoeften van miljoenen Palestijnen in het Midden-Oosten.

De V.N. zegt dat de hele organisatie niet gestraft mag worden door de vermeende acties van het dozijn werknemers, die volgens de organisatie ter verantwoording zullen worden geroepen als het waar is. De organisatie heeft de donoren opgeroepen om de financiering te hervatten.

Financiering stopgezet

De Verenigde Staten, de grootste donor van het agentschap, hebben dit weekend de financiering stopgezet, gevolgd door verschillende andere landen. Samen verstrekten ze meer dan 60% van het budget van UNRWA in 2022.

UNRWA biedt basisvoorzieningen voor Palestijnse families die zijn gevlucht of verdreven uit wat nu Israël is tijdens de oorlog van 1948 rond de oprichting van het land. De vluchtelingen en hun nakomelingen vormen de meerderheid van de bevolking van Gaza.

Sinds het begin van de oorlog zijn de meeste van de 2,3 miljoen mensen in het gebied afhankelijk van de programma’s van het agentschap om te “overleven”, inclusief voedsel en onderdak, zei Lazzarini.

Een kwart van de bevolking van Gaza dreigt van honger om te komen doordat gevechten en Israëlische beperkingen de aanvoer van hulp belemmeren, die ver onder het dagelijkse gemiddelde van 500 vrachtwagens voor de oorlog ligt.

Communicatiedirecteur Juliette Touma waarschuwde dat het agentschap eind februari gedwongen zou worden om haar steun in Gaza stop te zetten.

Fondsen bevroren

De beschuldigingen tegen medewerkers van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen waren voor Westerse landen aanleiding om fondsen te bevriezen die van vitaal belang zijn voor het agentschap.

De V.N. ontsloeg negen van de 12 beschuldigde medewerkers en veroordeelde “de weerzinwekkende vermeende daden” van de medewerkers.

De beschuldigingen komen na jaren van spanningen tussen Israël en de organisatie die bekend staat als UNRWA over haar werk in Gaza, waar ze ongeveer 13.000 mensen tewerkstelt.

Ondanks de humanitaire ramp die zich voltrekt in het belegerde gebied, hebben belangrijke donoren, waaronder de VS en Groot-Brittannië, de financiering stopgezet. Op maandag sloten Japan en Oostenrijk zich bij hen aan door de hulp stop te zetten.

Nu het grootste deel van het budget op losse schroeven staat, zegt de UNRWA dat het binnen enkele weken de activiteiten zal moeten stopzetten als de financiering niet wordt hersteld.

Oorlog Gaza

De dreiging aan het adres van het VN-agentschap kwam er toen Israël zei dat de besprekingen over een staakt-het-vuren die zondag werden gehouden constructief waren, maar dat er “belangrijke hiaten” bleven in een mogelijke overeenkomst. De besprekingen zijn bedoeld om de Gazastrook enig respijt te geven en de vrijlating te bewerkstelligen van meer dan 100 gijzelaars die nog steeds in het gebied worden vastgehouden.

De gevechten gingen door, wat de hulp aan Gaza verder bemoeilijkte. Israël vaardigde een evacuatiebevel uit voor inwoners van het westelijke deel van Gaza Stad en drong er bij hen op aan om naar het zuiden te gaan. Het bevel gaf aan dat er nog steeds wordt gevochten in het noorden van Gaza, een gebied dat Israël in de eerste weken van de oorlog heeft bestookt en waarvan het eerder had gezegd dat het militaire controle had.

De oorlog heeft ook gedreigd een breder regionaal conflict te ontketenen, met de aankondiging van de VS dat drie van hun troepen zijn gedood in een aanval die wordt toegeschreven aan door Iran gesteunde milities in Jordanië.

https://tpo.nl/2024/01/29/190-unrwa-medewerkers-hamas-terrorist-twee-hielpen-met-ontvoeringen-aanvallen-op-kibboets-7-oktober/