44% van Oekraïense vluchtelingen in Duitsland wil daar blijven


BERLIJN, 12 juli (Reuters) – Van de meer dan 1 miljoen Oekraïense vluchtelingen die naar Duitsland kwamen om aan de oorlog te ontsnappen, zou 44% in het land willen blijven, volgens een woensdag gepubliceerde enquête.

Dit was hoger dan de 39% van de Oekraïense vluchtelingen die zeiden dat ze van plan waren om te blijven in een eerdere enquête die in de nazomer van 2022 werd gepubliceerd.

Van de ondervraagden in de nieuwe enquête had 18% een baan gevonden, een lichte stijging ten opzichte van 17% in de nazomer van 2022.

Als reden hiervoor werd een hoge deelname aan integratie- en taalcursussen opgegeven, bedoeld om de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. Driekwart van de vluchtelingen volgde Duitse cursussen of had deze al afgerond. “Duitsland investeert in een duurzame integratie van deze vluchtelingen op de arbeidsmarkt,” zei Yuliya Kosyakova van het instituut voor onderzoek naar werkgelegenheid (IAB) bij de presentatie van het onderzoek.

Vrouwen met kinderen

Het vinden van een baan is een grotere uitdaging voor vrouwen met kinderen, zo bleek uit het onderzoek. De helft van de Oekraïense vrouwen die als vluchteling naar Duitsland kwamen na de Russische invasie van het land begin 2022, heeft minstens één kind.

Slechts 3% van de vrouwen met kleine kinderen werkt, voornamelijk omdat de meerderheid van hen geen partner in Duitsland heeft. Van de mannen met kleine kinderen werkt 23%, omdat zij meestal wel een partner hebben.

Kinderopvangplaatsen

Een voldoende groot aanbod van kinderopvangplaatsen is belangrijk, zei Andreas Ette, hoofd van de onderzoeksgroep Internationale Migratie bij het federale instituut voor bevolkingsonderzoek, “voor ouders om taalcursussen te kunnen volgen en te werken en voor kinderen om de taal te leren, een gestructureerd dagelijks leven te hebben en vrienden te maken.”

Het onderzoek, dat de antwoorden bevat van 7000 Oekraïense vluchtelingen die in Duitsland wonen, is een gezamenlijke inspanning van het instituut DIW Berlijn, het IAB, het ministerie voor migratie en vluchtelingen en het federale instituut voor bevolkingsonderzoek.

https://tpo.nl/2023/07/12/44-van-oekraiense-vluchtelingen-in-duitsland-wil-daar-blijven/