45 gewonden bij grote explosie fabriek ten noorden van Moskou


TALLINN, Estland (AP) — Een explosie op woensdag op het terrein van een fabriek ten noorden van Moskou die optische apparatuur produceert voor Russische veiligheidstroepen heeft 45 mensen verwond, waarvan zes ernstig, aldus functionarissen.

Oorzaak explosie en doel fabriek onduidelijk

De explosie vond plaats in een opslagplaats voor vuurwerk, hoewel deze zich op het terrein van de Zagorsk-optiekfabriek bevond, volgens Andrei Vorobyov, de gouverneur van de regio rond de Russische hoofdstad.

Vorobyov zei dat het bedrijf de opslagruimte had verhuurd, maar beweerde later dat de fabriek zelf voornamelijk vuurwerk produceerde. Hij zei dat de faciliteit “al geruime tijd niets te maken heeft met optica of mechanica”, hoewel de website van het bedrijf nog steeds beweert dat het deze producten vervaardigt, evenals medische apparatuur.

Wat de oorzaak ook was, de explosie veroorzaakte een hoge pluim van zwarte rook en droeg bij aan de Russische zorgen over nachtelijke drone-aanvallen op Moskou, evenals ongerustheid over rook boven de haven van Sebastopol op de Krim op woensdag.

‘Terroristische aanval’

De explosie in de Zagorsk-fabriek blies ramen uit in nabijgelegen appartementengebouwen en leidde tot de evacuatie van het omliggende gebied, aldus de regionale gouverneur. Vijf mensen werden gevreesd onder het puin vast te zitten.

Eerder zeiden functionarissen dat de Russische luchtverdediging twee drones neerschoot die op Moskou waren gericht, in wat zij omschreven als de nieuwste poging van Oekraïne om de Russische hoofdstad te treffen in een schijnbare campagne om de inwoners van Moskou zenuwachtig te maken en de oorlog naar Rusland te brengen.

De drones werden onderschept tijdens hun benadering van Moskou en er vielen geen slachtoffers, zei burgemeester Sergei Sobyanin. Het Russische ministerie van Defensie omschreef het incident als een “terroristische aanval.”

Oekraïne ontkent noch bevestigt drone-aanval

Een van de drones kwam neer in het district Domodedovo ten zuiden van Moskou, en de andere viel in de buurt van de Minsk-snelweg ten westen van de stad, volgens Sobyanin. De luchthaven Domodedovo is een van de drukste van Moskou.

Het was niet duidelijk waar de drones waren gelanceerd, en Oekraïense functionarissen gaven geen onmiddellijke reactie. Gewoonlijk bevestigt noch ontkent Oekraïne dergelijke aanvallen.

Vluchten werden kort stilgelegd op de luchthaven Vnukovo van Moskou op 30 juli en 1 augustus, toen drones in twee afzonderlijke incidenten in het zakendistrict Moscow City vlogen nadat ze waren verstoord door luchtverdediging.

Dikke rookpluim boven Sebastopol

In mei beschuldigden Russische autoriteiten Oekraïne ervan te hebben geprobeerd het Kremlin aan te vallen met twee drones in een poging president Vladimir Poetin te vermoorden. Recente drone-aanvallen waren gericht op doelen van de Russische hoofdstad tot het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim.

In een ander incident dat onrust veroorzaakte, meldden Oekraïense media dat blogs op sociale media zeiden dat een dikke rookpluim opsteeg boven Sebastopol.

De door Moskou aangestelde gouverneur van Sebastopol, Mikhail Razvozzhayev, zei dat de rook afkomstig was van een “vloottrainings-oefening” en drong er bij de lokale bewoners op aan zich geen zorgen te maken.

“Ja, de geur is onaangenaam maar absoluut veilig,” zei hij op Telegram. “Alles is rustig in de stad.”

Oekraïne behaalt ‘gedeeltelijk succes’ in zuiden

Deze incidenten deden zich voor tegen de achtergrond van de voortdurende tegenoffensief van Oekraïne, waarvoor Oekraïense en westerse functionarissen hebben gewaarschuwd dat het een langdurige strijd zal zijn tegen de diepgewortelde troepen van het Kremlin.

Rusland duwt de Oekraïners terug in oostelijke gebieden, waar hevige gevechten plaatsvinden, zei Hanna Maliar, vice-minister van Defensie van Oekraïne, woensdag op haar officiële Telegram-kanaal.

“In sommige delen van het front vinden op een dag meerdere veranderingen van positie plaats,” zei ze.

Ze beweerde dat de inspanningen van Oekraïne “gedeeltelijk succes” hadden behaald in het zuiden. Ze gaf geen details.

Het was niet mogelijk om de beweringen van beide zijden onafhankelijk te verifiëren.

https://tpo.nl/2023/08/09/45-gewonden-bij-grote-explosie-fabriek-ten-noorden-van-moskou/