Politieke crisis in Oostenrijk na vertrek bondskanselier


De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer treedt af als regeringsleider en partijvoorzitter van de conservatieve Volkspartij (ÖVP). Dit gebeurt nadat pogingen om een nieuwe regering te vormen na de verkiezingen van september zijn mislukt.

 

Redactie, TPO, 5 januari 2025 – De stap van Nehammer vergroot de kans op nieuwe verkiezingen in Oostenrijk. Ook wordt de mogelijkheid groter dat de conservatieven een nieuwe leider kiezen die wél bereid is samen te werken met de rechts-populistische Vrijheidspartij (FPÖ). De FPÖ werd bij de verkiezingen in september de grootste partij.

Johanna Mikl-Leitner, de invloedrijke gouverneur van de deelstaat Neder-Oostenrijk, laat weten dat de partijtop deze zondag bijeenkomt om de volgende stappen te bespreken. Voor nieuwe verkiezingen is steun nodig van een meerderheid in het parlement.

Als mogelijke opvolgers van Nehammer worden onder meer oud-minister Karoline Edtstadler en voormalig bondskanselier Sebastian Kurz genoemd. Kurz trad in 2021 af vanwege een corruptieonderzoek.

Liberalen haakten af

De aankondiging van Nehammer komt na drie maanden van mislukte pogingen om een centrumregering te vormen. De gesprekken beperkten zich uiteindelijk tot de conservatieven en de sociaaldemocraten, nadat de liberale NEOS eerder deze week de onderhandelingen verliet. “Op belangrijke kernpunten bleek geen overeenstemming mogelijk,” verklaarde Nehammer op sociale media.

De politieke onrust komt op een lastig moment voor Oostenrijk. Grote delen van de economie hebben het moeilijk en de begroting moet worden gesaneerd. FPÖ-leider Herbert Kickl lijkt het meest te profiteren van de situatie. Zijn partij won in september de verkiezingen met 28,8 procent van de stemmen.

Mogelijk regering onder leiding FPÖ

Een regering onder leiding van de FPÖ zou een primeur zijn voor Oostenrijk. Hoewel de partij al meer dan vijftig jaar deel uitmaakt van het Oostenrijkse politieke landschap, is ze nog nooit de grootste regeringspartij geweest. De mogelijke machtsovername past in een bredere trend van groeiende rechtse bewegingen in Europa.

Kickl staat bekend om zijn controversiële standpunten. Hij is tegen steun aan Oekraïne, bekritiseert het coronabeleid en pleit voor massale uitzetting van immigranten. Deze opstelling maakte samenwerking met andere partijen tot nu toe onmogelijk.

Bron: Bloomberg






https://tpo.nl/2025/01/05/politieke-crisis-in-oostenrijk-na-vertrek-bondskanselier/