‘Files kosten tijd, geld en veiligheid’


De Nederlandse wegen zijn in 2024 drukker dan ooit tevoren. De filedruk op rijkswegen steeg vorig jaar met 12 procent ten opzichte van 2023, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Rijkswaterstaat. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener (PVV) lanceert daarom de campagne ‘Spitsvrij’ om weggebruikers aan te moedigen buiten de spits te reizen.

 

Redactie, TPO, 21 januari 2025 – Het grootste deel van de files, 77 procent, ontstaat tijdens de spitsuren. Ongevallen veroorzaken 10 procent van de files, terwijl 6 procent het gevolg is van geplande wegwerkzaamheden. De verwachting voor 2025 is niet rooskleuriger: zelfs bij gelijkblijvend spitsverkeer zullen files toenemen door geplande wegwerkzaamheden.

Dinsdag en donderdag meeste opstoppingen

Dinsdag en donderdag spannen de kroon als dagen met de meeste verkeersopstoppingen. De ochtendspits tussen 7.00 en 9.00 uur en de avondspits tussen 16.30 en 18.00 uur zijn volgens de minister de grootste knelpunten:

“De files in ons land zijn meer dan een ergernis: ze kosten ons tijd en geld, bovendien werken ze onveilige situaties in de hand. Door bewuster te kiezen op welke tijden we reizen, kunnen we files fors terugdringen.”


Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener (PVV). Foto: Martijn Beekman/Rijksoverheid.

‘Het vraagt om een mentaliteitsverandering’

De nieuwe campagne ‘Spitsvrij’ richt zich op gedragsverandering. Het ministerie moedigt werknemers aan om met hun werkgever te bespreken wat de mogelijkheden zijn om buiten de spits te reizen. Dit kan bijvoorbeeld door thuis te beginnen met werken en later naar kantoor te gaan. “Het vraagt om een mentaliteitsverandering, maar de voordelen zijn groot. Samen kunnen we het verschil maken,” aldus Madlener.

De campagne benadrukt dat spitsvrij rijden niet alleen files vermindert, maar ook leidt tot “meer tevredenheid en productiviteit bij werknemers”. De boodschap wordt de komende maand verspreid via verschillende mediakanalen, waaronder televisie, dagbladen, magazines, reclameborden en sociale media.

Minder budget voor nieuwe infrastructuurprojecten

In november liet Madlener weten dat er de komende jaren fors wordt ingezet op onderhoud van bestaande infrastructuur, waardoor er minder geld beschikbaar is voor grote nieuwe investeringen in de Nederlandse infrastructuur. Zo staat ons land de komende jaren voor een enorme onderhoudsopgave aan wegen, vaarwegen en spoorwegen.

Dit vraagt om aanzienlijke mankracht, materialen en investeringen, maar is cruciaal om het land in beweging te houden. Hierdoor is er minder budget beschikbaar voor grote nieuwe infrastructuurprojecten. Door beperkte financiële middelen, stikstofruimte en personele capaciteit zijn nieuwe wegenprojecten lastig uitvoerbaar. Het kabinet blijft naar eigen zeggen zoeken naar oplossingen om de bereikbaarheid te waarborgen en waar mogelijk te verbeteren. De spitscampagne nu zal daar zeker een van zijn.

Het kabinet heeft 700 miljoen euro gereserveerd voor verbeteringen aan wegen en bereikbaarheid in de regio’s, met speciale aandacht voor projecten die in de vorige kabinetsperiode gepauzeerd werden. Van dit budget wordt 200 miljoen euro ingezet voor het herstarten van eerder stilgelegde wegenprojecten en 206 miljoen euro voor doorstromingsmaatregelen, waaronder de aanpak van sluipverkeer, stimulering van openbaar vervoer en fietsgebruik. Daarnaast wordt 290 miljoen euro gereserveerd voor kleine maatregelen om de doorstroming op het hoofdwegennet te verbeteren. Definitieve besluiten hierover volgen in het voorjaar van 2025.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 





https://tpo.nl/2025/01/21/minister-madlener-start-spitscampagne-files-kosten-tijd-geld-en-veiligheid/