Donald Trump merkt de Jemenitische Houthi’s opnieuw aan als een buitenlandse terroristische organisatie (FTO). Daarmee draait hij een eerdere besluit van Joe Biden terug. Trump ondertekende hiervoor een presidentieel decreet en rechtvaardigt de hernieuwde aanwijzing met verwijzingen naar de aanhoudende maritieme aanvallen door de Houthi’s.
Redactie, TPO, 23 januari 2025 – Sinds de aanval van terreurorganisatie Hamas op Israël op 7 oktober 2023 vuren de Houthi’s niet alleen raketten en drones af op Israël, maar vallen ze ook herhaaldelijk civiele en militaire schepen aan op de Rode Zee en de Golf van Aden.
Deze maritieme provocaties ontwrichten al langere tijd de internationale scheepvaartroutes en leiden tot verhoogde militaire spanningen in het Midden-Oosten.
Oorspronkelijk had Trump de Houthi’s aan het einde van zijn eerste ambtstermijn in 2021 als een buitenlandse terroristische organisatie (FTO) aangemerkt, door ze op de lijst van FTO’s te plaatsen. Aan het begin van zijn ambtstermijn trok Biden deze FTO-status vervolgens in februari 2021 weer in, met als argument “de risico’s op hongersnood in Jemen”, een land dat sinds 2014 wordt geteisterd door burgeroorlog. Zo ook om om onderhandelingsruimte open te houden tijdens VN-vredesgesprekken.
Echter, door aanhoudende aanvallen van de Houthi’s wees Biden ze op 17 januari 2024 weer aan als een Specially Designated Global Terrorist (SDGT) entiteit. Trump heeft de terreurorganisatie nu dus weer teruggeplaatst op de officiële lijst van buitenlandse terroristische organisaties.
Lees ook VS geeft Houthi’s weer terroristenstatus
Fnanciële banden onder de loep
Het nieuwe presidentiële decreet (een uitzonderlijke maatregel waarbij de wet een presidentieel decreet voorschrijft) van Trump geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dertig dagen de tijd om de terreurstatus formeel te herintroduceren en te onderzoeken welke organisaties en aannemers financiële relaties onderhouden met de Houthi’s.
De terreurbeweging controleert momenteel grote delen van noordelijk Jemen, inclusief de hoofdstad Sanaa, nadat zij in 2014 in opstand kwamen tegen de door de Verenigde Naties erkende regering. Een door Saoedi-Arabië geleide coalitie greep destijds militair in aan de zijde van de gevestigde regering.
‘Israël-gerelateerde schepen geen doelwit bij Gaza-staakt-het-vuren’
De Houthi-terreurbeweging kondigde zondag aan dat ze hun aanvallen op commerciële schepen beperken tot alleen Israël-gerelateerde schepen, op voorwaarde dat het staakt-het-vuren in Gaza volledig wordt nageleefd. Dit zou mogelijk de verstoringen verminderen, die al meer dan een jaar de mondiale maritieme handel beïnvloeden.
Het in Sanaa gevestigde Humanitarian Operations Coordination Centre (HOCC), dat bemiddelt tussen Houthi-troepen en commerciële scheepvaartoperators, meldde zondag dat het stopt met “sancties” tegen schepen die eigendom zijn van Amerikaanse en Britse entiteiten, evenals schepen die onder de vlag van deze twee landen varen.
Bron: AP