CNV stemt in met bod NS: stakingen voorlopig van de baan


Het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) accepteert het loonbod van de Nederlandse Spoorwegen (NS), en stapt daarmee uit het stakingsfront. Of het treinverkeer volledig hervat wordt, hangt nu af van de grotere bonden: Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) Spoor en Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs (VVMC).

 

Redactie, TPO, 14 juli 2025 – De afgelopen weken legde NS-personeel het werk meerdere keren neer, wat leidde tot grote ontregeling van de dienstregeling.

Nadat de NS half juni met een aangepast bod kwam, besloten CNV, FNV Spoor en VVMC de stakingen tijdelijk op te schorten en het voorstel aan hun leden voor te leggen.

4 procent erbij, plus inflatiecompensatie

NS verhoogt de lonen per direct met 4 procent. Op 1 maart 2026 komt daar nog eens 2,75 procent bovenop. Mocht de inflatie hoger uitpakken dan voorspeld, dan krijgen de circa 17.000 NS-medewerkers een eenmalige extra uitkering.

Volgens het CNV is dit bod “duidelijk beter” dan eerdere voorstellen. De leden zien genoeg aanleiding om verdere stakingen niet te initiëren.

Lees ook CNV hervat cao-overleg met NS en legt stakingen tijdelijk stil

VVMC en FNV Spoor twijfelen nog

De vakbonden FNV Spoor en VVMC hebben hun achterban nog niet laten stemmen. Pas als ook zij akkoord gaan, worden alle stakingen officieel afgeblazen.

FNV-bestuurder Henri Janssen noemt het loonbod eerder teleurstellend. Volgens hem gaat de NS nog steeds in op belangrijke eisen van het spoorpersoneel.

Het CNV is de kleinste bond op het spoor en heeft een minder activistische achterban. De grotere bonden hebben meer invloed op het besluit om het treinverkeer landelijk stil te leggen.

Vier dagen staking in juni

Het spoorpersoneel legde in juni vier keer het werk neer. De eerste twee stakingen leidden tot volledige stillegging van het treinverkeer in heel Nederland, op de lijn Amsterdam–Schiphol na. De latere acties beperkten zich tot bepaalde regio’s, maar veroorzaakten ook daar flinke hinder.

Momenteel minder treinen ns bord. Bron: Robert Coolen/Shutterstock.

Lees ook Grote verstoringen bij NS door staking, ook buiten stakingsgebieden veel uitval

De vorige cao liep op 1 maart 2025 af. Die voorzag in een gemiddelde loonsverhoging van 6,6 procent. In 2022 kregen NS-medewerkers er na hun protest zelfs ruim 9 procent bij.

100.000 claims na staking

Meer dan 100.000 reizigers dienen inmiddels een schadeclaim in bij de NS. Het gaat om kosten voor alternatief vervoer tijdens de stakingen.

De vervoerder laat via de mail weten dat het verwerken van deze claims langer duurt dan gebruikelijk. Normaal worden aanvragen binnen vier weken afgehandeld, nu hebben ze meer tijd nodig om elke aanvraag ‘met zorg’ te behandelen.

Reizigers kunnen tot drie maanden na de reisdatum een vergoeding aanvragen tot maximaal 25 euro per persoon.

Bron: AD





https://tpo.nl/2025/07/14/cnv-stemt-in-met-bod-ns-stakingen-voorlopig-van-de-baan/