Aanslag Tel Aviv vergroot risico verdere geweldsescalatie


JENIN, Westelijke Jordaanoever, 4 juli (Reuters) – Duizenden mensen werden geëvacueerd uit het vluchtelingenkamp van Jenin toen een van Israëls grootste militaire operaties in jaren dinsdag een tweede dag inging en een vermoedelijke terreuraanslag in Tel Aviv het risico van geweldsuitbarstingen onderstreepte.

De operatie, die volgens het leger gericht was op het vernietigen van infrastructuur en wapens van militante groeperingen in het kamp, werd in de vroege uren van maandag gelanceerd met een drone-aanval en ging de hele dag door, met honderden troepen. Minstens 10 mensen zijn gedood, zeiden Palestijnse functionarissen.

Na meer dan 24 uur van botsingen van verschillende intensiteit, zei de Israëlische nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanebi dat de operatie “bijna klaar was met het bereiken van de gestelde doelen”, maar er was geen specifieke indicatie van wanneer de operatie zou kunnen eindigen.

Aanslag Tel Aviv

Een auto-ram- en steekaanval in het economische centrum van Israël, Tel Aviv, waarbij zes mensen gewond raakten, toonde het risico aan dat de impact van de operatie zou kunnen leiden tot een verdere escalatie. Een woordvoerder van de Israëlische politie omschreef het incident als terrorisme.

In Jenin klonken sporadische schoten en explosies in de buurt van het vluchtelingenkamp, maar delen van de stad waren rustig en het leven ging verder in relatieve normaliteit.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Israel Jenin

AP Photo/Majdi Mohammed.

 

Laat op maandag zei de Palestijnse Rode Halve Maan dat het 500 families uit het kamp had geëvacueerd, of ongeveer 3000 mensen, en VN-organisaties uitten hun ongerustheid over de omvang van de lucht- en grondoperatie.

Drone-aanval

Jihad Hassan, 63 jaar, die met zijn gezin het kamp ontvluchtte nadat zijn zoon gewond was geraakt, zei dat de drone-aanval hem ertoe had aangezet om te vertrekken. “Je hoort geen geluid, je ziet alleen de explosie,” zei hij terwijl hij met zijn zoon in het regeringsziekenhuis van Jenin wachtte. “Het is iets, wanneer iemand gedwongen wordt om zijn huis te verlaten,” zei hij.

In navolging van de Palestijnse hulpdiensten zei de Wereldgezondheidsorganisatie dat eerstehulpverleners het kamp niet in konden om gewonden te bereiken. Een Israëlische militaire woordvoerder zei dat er geen dergelijk bevel was geweest.

“Ambulances hebben een vrije doorgang en we coördineren ook de toegang van ambulances,” vertelde hij verslaggevers laat op maandag.

De stroom- en watervoorziening in het kamp en in sommige delen van de stad bleef echter afgesloten nadat bulldozers die wegen omploegden op zoek naar geïmproviseerde bommen, stroomkabels en een hoofdwaterleiding hadden doorgesneden.

10 doden, 100 gewonden

Een Palestijn die gewond raakte tijdens de gevechten overleed ‘s nachts en een ander lichaam werd gevonden in de ochtend, waardoor het dodental op 10 kwam, met ongeveer 100 gewonden, waarvan 20 in kritieke toestand, zei het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Een andere Palestijn werd maandag gedood in Ramallah.

De Islamitische Jihad factie claimde vier van de doden als haar strijders. Hamas, een andere islamistische factie, eiste een vijfde op. De status van de anderen was onduidelijk, hoewel Israëlische functionarissen zeiden dat, voor zover zij wisten, er geen burgers waren gedood.

Door problemen in het mortuarium van het ziekenhuis waren de gezondheidsdiensten genoodzaakt een aantal lichamen over te brengen van Jenin naar een ander ziekenhuis in het nabijgelegen Qabatia.

‘Oorlogsmisdaad’

Naar verwachting zullen kantoren en bedrijven in de hele bezette Westelijke Jordaanoever dinsdag sluiten als reactie op oproepen tot een algemene staking om te protesteren tegen de operatie, die door de Palestijnse Autoriteit wordt omschreven als een “oorlogsmisdaad”.

De internationale reactie op de operatie was gemengd. De Verenigde Staten zeiden het recht van Israël om zichzelf te verdedigen te respecteren, maar zeiden dat het noodzakelijk was om burgerslachtoffers te voorkomen.

Belemmering bij verzoening

Mohammed Moustafa Orfy, de permanente vertegenwoordiger van Egypte bij de Arabische Liga, zei dat de operatie een belemmering zou vormen voor de inspanningen om verzoening tot stand te brengen na maanden van escalerend geweld.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Israel, Jenin

AP Photo/Majdi Mohammed.

 

“Wat er gebeurt in Jenin, van brutale moorden met behulp van de Israëlische oorlogsmachine, is erop gericht om de kansen om het vredesproces nieuw leven in te blazen in zeer grote mate te verkleinen, zei hij.

Brandpunt van geweld

Het dichtbevolkte kamp, waar ongeveer 14.000 mensen wonen op minder dan een halve vierkante kilometer, is een van de brandpunten van een golf van geweld die de Westelijke Jordaanoever al meer dan een jaar overspoelt.

Honderden strijders van militante groeperingen, waaronder Hamas, Islamitische Jihad en Fatah, wonen in het kamp, dat is versterkt met een reeks obstakels en wachtposten om de reguliere legerinvallen tegen te gaan.

Op dinsdag zei het leger dat de grenspolitie een ondergrondse schacht had gevonden die gebruikt werd om explosieven in op te slaan en dat ze twee observatieposten had ontmanteld.

https://tpo.nl/2023/07/04/aanslag-tel-aviv-vergroot-risico-verdere-geweldsescalatie/