Aflevering 114 – 7 oktober 2023, met Hilla Dayan en Erella Grassiani


Op 7 oktober vermoordden terroristen van Hamas op brute wijze ruim duizend burgers en namen honderden in gijzeling. De Israëlische regering reageerde met verwoestende bombardementen op talloze militaire en burgerdoelen in de Gaza-strook met als gevolg ruim tienduizend doden en anderhalf miljoen ontheemden. De grondoorlog is inmiddels begonnen; de catastrofe voor Palestijnen is niet te overzien.

Op 19 oktober verscheen in NRC een opiniestuk waarin drie UvA-collega’s, Hilla Dayan, Erella Grassiani en Noa Roei, ageren tegen een “simplistische manier van denken, waarbij je zou moeten kiezen tussen twee zijden en dus tegelijkertijd een deel van de misdaden negeert.” Zij schrijven: “Misdaden moeten gezien worden voor wat ze zijn, daarvoor hoef je niet voorbij te gaan aan de koloniale structuren, bezettingspolitiek en machtsverschillen. Want is het echt zo moeilijk om Hamas te veroordelen zonder daarbij ook alle Palestijnen te dehumaniseren en zonder het verwoestende geweld tegen hen te ontkennen? Is het zo moeilijk om de Israëlische bezettingspolitiek en de huidige bombardementen met alle macht te veroordelen, zonder daden van gruwelijk geweld tegen Israëlische burgers te vergoelijken? Nee, dat is het niet.”

Ik spreek met Hilla en Erella over 7 oktober, waarom het zo machtig geachte Israëlische leger zo werd verrast, het falen van de regering-Netanyahu, Israël als koloniale entiteit, en het bredere discours in de maatschappij en op universiteiten in het bijzonder.

Achtergronden bij deze aflevering:

Download de podcast via iTunes | Spotify | Soundcloud | RSS

Muziek: Dexter Britain (CC BY-NC-SA 3.0), www.dexterbritain.com

https://stukroodvlees.nl/aflevering-114-7-oktober-2023-met-hilla-dayan-en-erella-grassiani/