Akkoord over vorming nieuw rechts kabinet, Wilders: ‘We hebben een onderhandelaarsakkoord’.


Redactie, TPO, 15 mei 2024 – Na bijna zes maanden na de verkiezingen hebben de PVV, VVD, NSC en BBB overeenstemming bereikt over de vorming van een nieuw, rechts kabinet, meldt het ANP.

PVV-leider Geert Wilders verklaarde woensdag dat er een onderhandelaarsakkoord is bereikt, nadat de vier partijleiders de laatste obstakels hadden overwonnen.

Instemming fracties met hoofdlijnenakkoord

Nu moeten de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB nog instemmen met het hoofdlijnenakkoord, waarbij de goedkeuring bij PVV en BBB naar verwachting soepel zal verlopen.

Wel wordt er meer discussie verwacht bij de VVD en NSC. Over de vraag wie premier moet worden, gaan de partijen het volgens Wilders later nog eens hebben.

De onderhandelende partijen begonnen vorige week maandag aan een eindsprint in de formatie, met uitzondering van donderdag (Hemelvaart) en zondag, waarbij ze sindsdien lange dagen hebben onderhandeld, soms tot in de late avonduren.

Volgens de informateurs was vooral de financiële puzzel lastig om op te lossen. In de nacht van dinsdag op woensdag verklaarde Wilders dat de formatiegesprekken niet meer zouden mislukken. Op woensdag kwamen de partijen opnieuw bijeen om de laatste details af te ronden, wat langer duurde dan verwacht.

Details onderhandelaarsakkoord nog niet bekend

Hoewel NSC aanvankelijk om 13.00 uur een fractieoverleg had gepland om het akkoord te bespreken, werd pas rond 16.30 uur aangekondigd dat er overeenstemming was bereikt. De partijleiders weigeren commentaar te geven op waarom ze woensdag meer tijd nodig hadden.

Ook houden ze de inhoud van het akkoord stil. Wilders benadrukt dat dit pas bekendgemaakt wordt nadat een definitief akkoord is bereikt.

Na bespreking van het onderhandelaarsakkoord door de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB komen de partijleiders opnieuw samen om eventuele wijzigingen te bespreken, die door de fracties zijn voorgesteld.

Na overeenstemming hierover wordt een definitief akkoord gesloten, dat vervolgens door de informateurs naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

https://tpo.nl/2024/05/15/akkoord-over-vorming-nieuw-rechts-kabinet-wilders-we-hebben-een-onderhandelaarsakkoord/