Amnesty en Human Rights Watch willen ‘geloofwaardig’ onderzoek naar bootramp


ATHENE, 3 augustus (Reuters) – Amnesty International en Human Rights Watch hebben donderdag opgeroepen tot een “geloofwaardig” onderzoek naar een scheepsramp met migranten voor de kust van Griekenland in juni, waarbij honderden mensen omkwamen. Ze zeiden dat tegenstrijdige verklaringen van de Griekse kustwacht en overlevenden “zeer verontrustend” waren.

Griekse overheid ontkent poging boot te slepen

Het overvolle vissersvaartuig, naar verluidt met 400-750 mensen aan boord uit Pakistan, Syrië en Egypte, zonk in internationale wateren voor de kust van Griekenland op weg naar Italië vanuit Libië. Ongeveer 104 mannen overleefden en de autoriteiten hebben slechts 82 lichamen geborgen.

Overlevenden hebben verteld over een mislukte poging van de Griekse kustwacht om het vaartuig te slepen, wat ervoor zorgde dat het kapseisde, volgens interviews en bewijsmateriaal gezien door Reuters.

De Griekse kustwacht en de regering hebben gezegd dat er geen poging werd gedaan om de boot te slepen en dat deze omsloeg toen de kustwacht ongeveer 70 meter verwijderd was.

De Griekse justitiële autoriteiten hebben een onderzoek gestart naar de oorzaken van de ramp, dat meer dan een jaar kan duren. De handelingen van de kustwacht worden ook onderzocht.

Verschillen tussen verklaringen ‘zeer verontrustend’

In een gezamenlijke verklaring zeiden Amnesty en HRW dat ze 19 overlevenden, vier familieleden van de vermisten, evenals niet-gouvernementele organisaties, VN-agentschappen en vertegenwoordigers van de Griekse kustwacht en politie hebben geïnterviewd tijdens een bezoek aan Griekenland tussen 4 en 13 juli.

“Overlevenden die zijn geïnterviewd door Amnesty International en Human Rights Watch verklaarden consistent dat het schip van de Helleense Kustwacht dat ter plaatse werd gestuurd, een touw aan de Adriana bevestigde en begon te slepen, waardoor het begon te zwaaien en daarna kapseisde,” zeiden ze.

Judith Sunderland, adjunct-directeur Europa en Centraal-Azië bij HRW, zei dat de verschillen tussen de verklaringen van de overlevenden en de versie van de autoriteiten “zeer verontrustend” waren.

Beide groepen riepen op tot “een volledig en geloofwaardig onderzoek naar de scheepsramp… om elke verantwoordelijkheid voor zowel het zinken van het schip als vertragingen of tekortkomingen in de reddingsoperaties die mogelijk hebben bijgedragen aan het afschuwelijke verlies van leven, op te helderen.”

https://tpo.nl/2023/08/03/amnesty-en-human-rights-watch-willen-geloofwaardig-onderzoek-naar-bootramp/