Amsterdams dispuut geschorst na ‘mensonterende opdrachten’ – De Groene Amsterdammer


Studentenvereniging LANX, Nieuwezijds Voorburgwal, Amsterdam

©  Thomas Schlijper / ANP

‘Pis over een jaargenoot’ (21 punten), ‘Naai een emmer in een steeg’ (21 punten), ‘Laat je piemel zien aan een onbekende’ (21 punten), ‘Regel een vluchteling voor seks’ (30 punten). Dit zijn voorbeelden van opdrachten waartoe ‘novieten’ van Ares werden aangespoord op hun ontgroeningsreis naar Boekarest in november 2022. De deelnemers mochten geen contact met hun familie opnemen. Aan het eind van de reis zou de balans worden opgemaakt, de laatste vijf van het klassement konden sancties verwachten. De complete lijst is gelekt naar De Groene Amsterdammer dat in het aankomende nummer uitgebreid aandacht besteedt aan ontgroeningen die steeds meer regels en toezicht kennen, behalve bij sommige disputen.

Het L.A.N.X.-bestuur was op de hoogte van de Boekarestreis maar is geschokt door de taal en ‘mensonterende opdrachten’ en spreekt van ‘ernstige misstanden.’ ‘De inhoud van de brief past op geen enkele manier bij de normen en waarden van onze vereniging en de samenleving. Wij schamen ons dan ook diep voor de brief. We voelen ons ook verslagen en belazerd.’ Het bestuur heeft de jongens die deelnamen aan de ontgroening inmiddels in contact gebracht met een vertrouwenspersoon. Het dispuut, dat dit jaar zijn 100-jarig bestaan viert, is per direct geschorst en uitgesloten van de kennismakingstijd waardoor het geen nieuwe leden mag aannemen. Na onderzoek door een interne rechtbank volgen verdere sancties. De lustrum-pagina is inmiddels uit de lucht gehaald.

De Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, die de vereniging subsidiëren, bezinnen zich op maatregelen tegen L.A.N.X. Ze zijn ‘geschokt’. ‘De manier waarop deze dispuutsontgroening plaatsvond, met de inzet van een “puntenklassement”, vinden wij onaanvaardbaar: het zet aan tot grensoverschrijdend gedrag, en dat is nou precies waar binnen de verenigingen een eind aan moet komen.’

Om dit soort misstanden in de toekomst te voorkomen gaat L.A.N.X. onderzoeken hoe het beter toezicht kan houden op dispuutsontgroeningen. Mogelijk komt er een verbod op buitenlandreizen tijdens de kennismakingstijd.

Het grote artikel over de misstanden bij dispuutsontgroeningen is aankomende week te lezen in De Groene Amsterdammer.https://www.groene.nl/artikel/amsterdams-dispuut-geschorst-na-mensonterende-opdrachten