Antisemitisme in Europa, Joden maken zich steeds meer zorgen


(Jamey Keaten, Laurie Kellman, Geneve, AP, 26 november 2023) – Terwijl hij in Genève zit, voelt Michel Dreifuss zich niet zo ver verwijderd van de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober en het daaropvolgende Israëlische bombardement op Gaza. De scholgolven rollen door Europa en gooien zowel mondiale als intieme vooronderstellingen overhoop – inclusief die over zijn persoonlijke veiligheid als Jood.

“Gisteren kocht ik een spuitbus met traangas in een winkel met overschotten van militaire uitrusting,” zei de 64-jarige gepensioneerde werknemer in de technische sector onlangs op een bijeenkomst ter gelegenheid van een maand na de Hamas-moorden.

De keuze is volgens hem een “voorzorgsmaatregel”, gedreven door een toename van antisemitisme in Europa.

De moord op ongeveer 1200 mensen in Israël door gewapende Palestijnse terroristen vorige maand was de grootste moord op Joden sinds de Holocaust.

Dodelijk antisemitisme

De gevolgen hiervan, en van de intense militaire reactie van Israël in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook, hebben zich tot Europa uitgebreid. Daarbij heeft het een continent door elkaar geschud dat al eeuwenlang bekend is met dodelijk antisemitisme.

De afgelopen eeuw is natuurlijk van bijzonder belang. Bezorgdheid over toenemend antisemitisme in Europa wordt deels gevoed door wat er voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog met Joden is gebeurd.

En dat maakt het bijzonder angstaanjagend voor degenen die misschien maar één of twee generaties verwijderd zijn van mensen die het slachtoffer waren van rellen tegen Joden en nazi-geweld.

‘Geen massale volksreactie’

Wat veel geïnterviewde Joden het meest beangstigt, is wat zij zien als het gebrek aan empathie voor de Israëli’s die werden gedood. En voor de familieleden van de gijzelaars – van wie ongeveer 30 kinderen – die in de hel verkeren.

“Wat me echt van streek maakt,” zei Holocaustoverlevende Herbert Traube op een evenement in Parijs ter herdenking van de 85e verjaardag van de Kristallnacht, de door de regering gesteunde pogroms tegen Joden in Duitsland en Oostenrijk in 1938, “is om te zien dat hiertegen geen massale volksreactie is.”

Antisemitisme wordt algemeen gedefinieerd als Jodenhaat. Maar er woedt al jaren een debat over welke handelingen en woorden als antisemitisch moeten worden bestempeld.

Israël-kritiek

Kritiek op het beleid van Israël en antisemitisme zijn lange tijd door elkaar gehaald door Israëlische leiders zoals premier Benjamin Netanyahu en door sommige mensenrechtengroepen.

Critici zeggen dat deze vervaging de oppositie tegen het beleid van het land helpt ondermijnen en de perceptie versterkt dat elke uiting of incident tegen het Israëlische beleid antisemitisch is.

Sommige taal – voor of tegen Israël of de Palestijnen – “laat het klinken als een voetbalwedstrijd”, zegt Susan Neiman van het Einstein Forum in Potsdam, Duitsland.

“We bestendigen het idee dat je aan de ene of de andere kant moet staan in plaats van aan de kant van mensenrechten en gerechtigheid,” zegt ze.

Anderen beweren dat antisemieten kritiek op Israël vaak gebruiken als een plaatshouder om hun mening te uiten.

Lange lijst antisemitische incidenten

De lijst van voorbeelden van antisemitische incidenten sinds de aanslagen van 7 oktober is lang en gedocumenteerd door regeringen en waakhondgroepen in heel Europa:

  • Iets meer dan een maand na de aanval in Israël, zei het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken dat er 1247 antisemitische incidenten waren gemeld sinds 7 oktober, bijna drie keer het totaal voor heel 2022.
  • De belangrijkste Joodse vereniging van Denemarken zei dat het aantal gevallen 24 keer hoger was dan het gemiddelde van de afgelopen negen maanden.
  • De Community Security Trust, die antisemitische incidenten in Groot-Brittannië bijhoudt, meldde meer dan 1000 van dergelijke gebeurtenissen – het hoogste aantal ooit geregistreerd voor een periode van 28 dagen.

Dit alles ondanks de wijdverspreide veroordelingen van anti-joodse haat – en steun voor Israël – door leiders in Europa sinds de aanslag.

Keppeltje verbergen

Sommige Joden in Europa zeggen dat ze het op straat en in het nieuws zien. Joodse schoolkinderen krijgen te maken met pesterijen op weg naar de klas, of – in één geval – werd hen gevraagd om de acties van Israël uit te leggen, volgens de Community Security Trust in Groot-Brittannië.

Er is sprake van om zich beter aan te passen: het bedekken van keppeltjes in het openbaar en misschien het verbergen van mezuzahs, het traditionele symbool op de deurposten van Joodse huizen.

In Rusland braken rellen uit op een vliegveld waar antisemitische gezangen en posters werden geplakt door een menigte mannen die op zoek waren naar passagiers die uit Israël waren aangekomen.

Een synagoge in Berlijn werd in brand gestoken.

Een aanvaller stak een Joodse vrouw twee keer in de maag in haar huis in Lyon, Frankrijk, volgens haar advocaat.

Brandstichting synagoge

In de Kleine Wijk van Praag weigerden medewerkers van de bekende Hippopotamus-bar vorige maand bier te schenken aan een aantal toeristen uit Israël en hun Tsjechische gidsen, en sommige klanten beledigden hen. De politie moest ingrijpen.

In Berlijn zijn Joden nog steeds aan het bekomen van een poging tot brandstichting in een synagoge vorige maand.

“Sommigen van ons zijn in een staat van paniek,” zei Anna Segal, 37, de manager van de Kahal Adass Jisroel in Berlijn, een gemeenschap van 450 leden.

Sommige leden van de gemeenschap veranderen hun manier van leven, zegt Segal. Leerlingen dragen niet langer uniformen. Kleuterklassen verlaten het gebouw niet voor uitstapjes of naar de speeltuin naast het gebouw.

Sommigem bellen niet langer taxi’s, of ze aarzelen om leveringen aan huis te bestellen.

Hebreeuws spreken in het openbaar is aan het verdwijnen.

Sommigen vragen zich af of ze naar Israël moeten verhuizen.

From the river to the sea

“Ik hoor steeds meer van mensen uit de Joodse gemeenschap die zeggen dat ze zich nu veiliger en comfortabeler voelen in Israël dan in Duitsland, ondanks de oorlog en alle raketten,” zei Segal.

“Omdat ze zich daar niet hoeven te verstoppen.”

En in pro-Palestijnse demonstraties roepen sommige demonstranten: ‘From the river to the sea, Palestine will be free!‘ Sommigen zeggen dat dit een oproep is voor Palestijnse vrijheid en niet anti-Joods is, maar anti-Israël.

Het land tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee omvat niet alleen Israël, maar ook de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, waar Palestijnen sinds 1967 onder Israëlische bezetting leven. Veel Joden zeggen echter dat het gezang inherent anti-Joods is en oproept tot de vernietiging van Israël.

Discriminatie

Omdat ze vrezen dat het antisemitisme zich zal verspreiden, ondernemen gemeenschappen actie. In Frankrijk is een hotline opgezet om Joden psychologische hulp te bieden.

De Community Security Trust, die tot doel heeft de Joodse gemeenschap te beschermen en goede relaties met anderen te bevorderen, heeft samen met de Britse regering primers verspreid over hoe antisemitisme aan te pakken op lagere en middelbare scholen.

Peggy Hicks, een directeur bij het mensenrechtenbureau van de VN, zegt dat de acties van regeringen en politieke bewegingen in aanmerking komen voor kritiek, maar waarschuwde voor discriminatie, waar het in Genève gevestigde bureau al lang tegen strijdt. In de chaos van de afgelopen weken ziet ze reden tot hoop.

“Ik heb me tijdens mijn werk voor de mensenrechten verbaasd over het medeleven en de veerkracht van mensen,” zei Hicks.

“Mensen die kinderen hebben verloren en aan beide kanten van een conflict bij elkaar komen, die een verlies hebben gedeeld – maar van tegenovergestelde kanten – en die een manier hebben gevonden om voorbij het feit te komen dat ze eigenlijk vijanden zouden moeten zijn.”

Ze voegde eraan toe: “Ik denk niet dat iedereen het vermogen heeft om dat soort moed te tonen. Maar het feit dat het bestaat, geeft ons allemaal iets om naar te streven.”

https://tpo.nl/2023/11/26/antisemitisme-in-europa-joden-maken-zich-steeds-meer-zorgen/