‘Bij Dexit wordt Duitse economie geruïneerd’


Sonja Wind, Francine Lacqua, Bloomberg, 12 februari 2024 – De Duitse economie zou geruïneerd worden als het uit de Europese Unie zou stappen, zoals de rechtse partij Alternative für Deutschland heeft voorgesteld, volgens minister van Financiën Christian Lindner.

De interne markt van de EU is van “het grootste belang” voor de grootste economie van Europa en een zogenaamde “Dexit” zou het slechtst mogelijke scenario zijn voor het van export afhankelijke Duitsland, zei Lindner maandag in een interview met Bloomberg TV in Londen.

Kiesdrempel

De Vrije Democraten van Lindner staan onder grote druk omdat ze volgens de peilingen de drempel van 5% dreigen te missen om in het parlement te komen bij de volgende verkiezingen in de herfst van 2025.

Lindner gaf toe dat het concurrentievermogen van Duitsland “niet zo goed is als het zou moeten zijn” en zei dat hij de komende maanden voorstellen voorbereidt over hoe het het beste kan worden gestimuleerd, “vooral in de financiële sector”.

Hij zei dat hij “zeer optimistisch” is over de economische vooruitzichten en “zeer binnenkort” een opleving verwacht – zolang de regering erin slaagt om het kader voor zakendoen te verbeteren.

Krimpende economie

Duitsland was de enige economie van de Groep van Zeven die vorig jaar kromp, en steeds meer economen – waaronder die van de twee grootste kredietverstrekkers van het land, Deutsche Bank en Commerzbank – voorspellen voor 2024 opnieuw een krimp.

De vooruitzichten voor de jaren daarna zijn niet veel beter, met een potentiële groei van slechts 0,4% volgens de raad van economische adviseurs van de regering.

 


https://tpo.nl/2024/02/12/bij-dexit-wordt-duitse-economie-geruineerd/