Boerenprotest in Brussel escaleert: demonstranten doorbeken politieversperringen en dumpen mest


Redactie, TPO, 26 Februari 2024 – Bij een boerenprotest in Brussel hebben relschoppers op diverse locaties politieversperringen doorbroken, meldt het ANP. Demonstranten hebben agenten en EU-gebouwen bekogeld met eieren, vuurwerk, flessen en dranghekken, waarbij de politie traangas heeft ingezet.

 

Boze boeren hebben de Brusselse wijk met EU-hoofdkantoren belegerd, waar landbouwministers bijeenkomen om te overleggen over steunmaatregelen voor boeren. Sinds de vroege ochtend hebben ongeveer negenhonderd tractoren de wegen geblokkeerd.

 

Klimaat- en milieumaatregelen EU

Op verschillende plaatsen rond het gebouw waar minister Piet Adema en zijn EU-collega’s vergaderen, hebben demonstranten hooibalen, autobanden en andere materialen in brand gestoken, terwijl ze ook mest op straat hebben gedumpt.

Boerenorganisaties, waaronder de Belgische tegenhanger van LTO, distantiëren zich van deze acties. De boeren protesteren al geruime tijd tegen klimaat- en milieumaatregelen van de EU, die zij als belemmerend voor hun werk beschouwen.

Ze zijn ontevreden over de steunmaatregelen die de landbouwministers bespreken, waaronder de voorgestelde halvering van het aantal controles op boerderijen om de boeren minder te belasten.


https://tpo.nl/2024/02/26/boerenprotest-in-brussel-escaleert-demonstranten-doorbeken-politieversperringen-en-dumpen-mest/