Canadese minister BuZa wil dat voorzitter Lagerhuis aftreedt na ovatie voor oud-SS’er


OTTAWA, 26 september (Reuters) – De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly heeft dinsdag gezegd dat de voorzitter van het Lagerhuis moet aftreden nadat hij in het openbaar een voormalige nazisoldaat in het parlement heeft geprezen.

De voorzitter, Anthony Rota, bood maandag in het Lagerhuis zijn verontschuldigingen aan, maar weerstond de groeiende roep om op te stappen. Afgelopen vrijdag, tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, noemde Rota de veteraan een oorlogsheld.

Maar al snel bleek dat ex-soldaat Yaroslav Hunka, 98, die twee staande ovaties van wetgevers kreeg, tijdens de Tweede Wereldoorlog in één van de Waffen SS-eenheden van Adolf Hitler had gediend. Rusland noemde het incident schandalig.

“Het was een schande voor het Huis en voor de Canadezen en ik denk dat de voorzitter naar de leden van het Huis moet luisteren en moet aftreden,” vertelde Joly aan verslaggevers voorafgaand aan een kabinetsvergadering. Zij was het eerste lid van het liberale kabinet dat eiste dat Rota opstapt.

Motie van wantrouwen

Hoge ambtenaren van de vier grote politieke partijen in het Huis zullen later op dinsdag bijeenkomen om de zaak te bespreken. Als Rota weigert op te stappen, kunnen wetgevers een formele motie van wantrouwen indienen.

“Het is goed dat voorzitter Rota zich persoonlijk verontschuldigd heeft en ik weet zeker dat hij nu nadenkt over hoe hij de waardigheid van het Huis in de toekomst kan waarborgen,” vertelde premier Justin Trudeau aan verslaggevers.






https://tpo.nl/2023/09/26/canadese-minister-buza-wil-dat-voorzitter-lagerhuis-aftreedt-na-ovatie-voor-oud-sser/