Challenger 2: Vernietiging van een Britse Tank in Oekraïne


5 september (Reuters) – Russische strijdkrachten die in het zuiden van Oekraïne vechten hebben voor het eerst een door Groot-Brittannië geleverde Challenger 2 tank vernietigd, zei een door Rusland gesteunde functionaris op dinsdag, waarbij hij een naar zijn zeggen smeulende video van het wrak vrijgaf.

Oekraïne bedankte Groot-Brittannië in maart voor de naar eigen zeggen “fantastische machines” nadat Londen 14 van zijn Challenger 2 gevechtstanks naar Kiev had gestuurd in de aanloop naar een Oekraïens tegenoffensief.

Vladimir Rogov, een door Rusland geïnstalleerde functionaris in een deel van de zuidelijke regio Zaporizja, die onder controle staat van Moskou, zei op Telegram dat een Challenger 2 in brand was gestoken tijdens gevechten in de buurt van het zuidoostelijke dorp Robotyne.

82ste brigade

Hij zei dat de tank toebehoorde aan de 82ste brigade van het Oekraïense leger en bedoeld was om de Krim te bereiken, die Rusland in 2014 van Oekraïne heeft geannexeerd, maar in plaats daarvan was vernietigd op wat hij zei dat de eerste verdedigingslinie van Rusland was.

Op een video die Rogov op Telegram plaatste, was te zien hoe een tank langs de kant van de weg in brand leek te staan, met dikke grijze rook die eruit opsteeg.

Reuters kon de bewering van Rogov niet onmiddellijk bevestigen.

Leopard 2

Rusland heeft eerder aangekondigd dat zijn strijdkrachten in Duitsland gebouwde Leopard 2 gevechtstanks en Amerikaanse gevechtsvoertuigen hebben vernietigd, samen met ander materieel dat aan Oekraïne is geleverd door landen als Frankrijk en Denemarken.

Challenger 2 MBT. Andrew Harker/Shutterstock.com.


https://tpo.nl/2023/09/05/eerste-britse-challenger-2-tank-vernietigd-in-oekraine-aldus-rusland/