Chinese regering bekritiseert NAVO over Oekraïneconflict


De Chinese regering heeft kritiek geuit op de NAVO, waarbij ze beweert dat het bondgenootschap niets doet om een diplomatieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne te bevorderen. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt de NAVO er ook van ten onrechte China te betrekken bij het aanwakkeren van het conflict, door steun aan Rusland.

 

Redactie, TPO, 18 juni 2024 – De Chinese regering roept de NAVO op te stoppen met provocaties en confrontaties te veroorzaken, en in plaats daarvan te streven naar een politieke regeling van de crisis, meldt het ANP.

NAVO-chef Jens Stoltenberg zei maandag tijdens een toespraak in Washington, dat een oplossing voor de vrede in Oekraïne gezocht moet worden in het leveren van meer wapens aan het land.

‘Aanwakkeren conflictintensiteit door pro-Russisch beleid’

Hij benadrukt dat China verantwoordelijkheid draagt voor het aanwakkeren van de conflictintensiteit door haar pro-Russische beleid. Stoltenberg pleit voor westerse maatregelen tegen China, vanwege haar rol in de escalatie van de grootste oorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

De spanningen tussen China en de NAVO blijven hoog oplopen. De Chinese regering wijst de beschuldigingen van de NAVO van de hand en stelt dat het bondgenootschap China ten onrechte probeert te belasten met de langdurigheid van de Oekraïense oorlog.


https://tpo.nl/2024/06/18/chinese-regering-bekritiseert-navo-over-oekraineconflict/