COA wil ‘overlast azc voorkomen’ met ‘menselijke aanpak’Azc Heerlen

Het COA wil met ‘een andere aanpak’ overlast in en rond het azc van Heerlen voorkomen. “We willen tijd steken in de bewoners en geen wapenstokken”, aldus het COA tegenover 1Limburg.

Het COA experimenteert in meerdere azc’s met twee methodes van ‘een andere aanpak’: een ambulant ondersteuningsteam en twee personen die asielzoekers intensief begeleiden.

Intensieve begeleiding

Een van deze ‘intensieve begeleiders’ zegt hierover tegen 1Limburg:

“De begeleiders weten welke bewoners kwetsbaar zijn en  meegezogen kunnen worden in overlastgevend gedrag. Bij deze groep is intensieve begeleiding van cruciaal belang om aan de groene kant van de streep te komen of te blijven.

“Het gebrek aan toekomstperspectief, onzekerheid over de procedure, de lange procedure en gebrek aan privacy zijn allemaal omstandigheden die overlast kunnen veroorzaken. Daarnaast hebben asielzoekers veelal last van persoonlijke problemen zoals stress, trauma, PTSS, verslaving, angst en depressie.”

Als de proef met de nieuwe methodes tegen overlast succesvol blijkt, wil het COA deze methodes invoeren op alle azc-locaties.

COA wil ‘overlast azc voorkomen’ met ‘menselijke aanpak’https://tpo.nl/2023/06/22/coa-wil-overlast-azc-voorkomen-met-menselijke-aanpak/