COVID-19 vaccinaties beginnen eerder: Wat je moet weten


LONDEN, 30 augustus (Reuters) – Engeland zal als voorzorgsmaatregel de start van zijn griep- en COVID-19-vaccinatieprogramma’s in het najaar vervroegen na de identificatie van de sterk gemuteerde COVID-variant BA.2.86, die in Groot-Brittannië is aangetroffen.

Wetenschappers hebben gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat BA.2.86, een uitloper van de Omicron-variant, een verwoestende golf van ernstige ziekte en sterfte zal veroorzaken, gezien de immuunafweer die wereldwijd is opgebouwd door vaccinatie en eerdere infecties.

Vervroegd vaccinatieprogramma

Het Britse ministerie van Volksgezondheid zei echter dat de jaarlijkse vaccinatieprogramma’s voor oudere en risicogroepen een paar weken eerder zouden beginnen dan gepland in het licht van de variant.

“Nu onze toonaangevende wetenschappers meer informatie verzamelen over de BA.2.86-variant, is het zinvol om het vaccinatieprogramma te vervroegen”, zei minister van Volksgezondheid Maria Caulfield in een verklaring.

Eerste vaccinaties op 11 september

De variant werd voor het eerst ontdekt in Groot-Brittannië op 18 augustus en de vaccinaties beginnen op 11 september, waarbij verzorgingshuisbewoners en mensen met het hoogste risico de inentingen als eerste krijgen.

Op dit moment is de variant in Groot-Brittannië niet gecategoriseerd als “zorgwekkende variant” en het ministerie van Volksgezondheid zei dat er geen verandering was in het bredere advies voor de volksgezondheid.

Beperkte info over BA.2.86

De variant werd voor het eerst ontdekt in Denemarken op 24 juli, nadat de sequentie was vastgesteld van het virus dat een patiënt infecteerde die ernstig ziek dreigde te worden. Sindsdien is het ontdekt bij andere symptomatische patiënten, bij routinescreening op luchthavens en in afvalwatermonsters in een handvol landen.

Engeland heeft sinds februari 2022 geen coronavirusbeperkingen meer, en UK Health Security Agency Chief Executive Jenny Harries zei dat er nieuwe varianten werden verwacht als gevolg van het leven met COVID-19.

“Er is op dit moment beperkte informatie beschikbaar over BA.2.86, dus de potentiële impact van deze specifieke variant is moeilijk in te schatten,” zei Harries in de verklaring.

“Zoals met alle opkomende en circulerende COVID-19 varianten zullen we BA.2.86 blijven volgen en de overheid en het publiek adviseren als we meer weten.”

https://tpo.nl/2023/08/30/vervroegd-vaccinatieprogramma-in-engeland-wegens-ba-2-86-covid-variant/