De 10 Mensen aan Boord van Yevgeny Prigozhins vliegtuig


24 augustus (Reuters) – Onderzoekers hebben donderdag het wrak doorzocht van een vliegtuig dat vermoedelijk de Russische huurlingenbaas Yevgeny Prigozhin vervoerde en dat zonder overlevenden is neergestort, twee maanden nadat hij een muiterij tegen de legerleiding had geleid.

Embraer Legacy 600 executive jet

Hieronder volgt een lijst van de 10 mensen, inclusief andere hooggeplaatste personen uit Prigozjins Wagner-huurlingengroep, die volgens het Russische luchtvaartagentschap Rosaviatsia aan boord van het Embraer Legacy 600 executive jet waren.

  • Yevgeny Prigozhin, 62, werd beroemd na de Russische invasie van Oekraïne in 2022, waar zijn strijders, waaronder duizenden vrijgelaten veroordeelden, de Russische inname van de stad Bakhmut leidden. Hij beschuldigde de Russische legerleiding van incompetentie en zelfs verraad bij het vervolgen van de oorlog en leidde een tweedaagse muiterij in juni, die onschadelijk werd gemaakt door een deal waarbij, onder andere, de strafrechtelijke aanklachten tegen hem werden ingetrokken.
  • Dmitry Utkin, 53, de rechterhand van Prigozhin, medeoprichter van Wagner en de hoogste militaire bevelhebber van de groep, wiens roepnaam ‘Wagner’ was. Nadat een deal een einde maakte aan de muiterij, zei Utkin in een toespraak tot Wagner-strijders: “Dit is niet het einde. Dit is slechts het begin van het grootste werk ter wereld dat zeer binnenkort zal worden uitgevoerd,” en hij voegde er in het Engels aan toe: “And welcome to hell!” Hij vocht voor Wagner in Syrië en Oekraïne, en was vroeger een special forces officier bij de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Utkin werd in 2016 gefotografeerd met de Russische president Vladimir Poetin in het Kremlin.
  • Valery Chekalov, 47, wiens roepnaam ‘Rover’ was, was een hoge afgevaardigde van Prigozhin, volgens de aan de Oekraïense veiligheidsdiensten gelieerde website Myrotvorets. De Sint-Petersburgse krant Fontanka, die al jaren onderzoek doet naar de Wagner-groep, schreef dat Chekalov Wagners “logistiek medewerker” was. Tot 2022 stond Tsjekalov ook aan het hoofd van het aan Prigozjin gelieerde adviesbureau Neva, dat naar verluidt in Syrië actief was.
  • Sergei Propustin, 44, wiens roepnaam volgens Fontanka ‘Cedar’ was. Een van de zeldzame gepubliceerde foto’s van Propustin toonde hem in het zwart gekleed en met een pet op, terwijl hij Prigozhin vergezelde op een rondreis door Russische regio’s na de inname van Bakhmut.
  • Alexander Totmin, 30 jaar, was één van de weinige huurlingen binnen Wagner die actief was op sociale media, met foto’s uit verschillende Russische steden, waaronder Sint-Petersburg waar hij woonde. Myrotvorets zei dat Totmin in Wagner-troepen in Soedan had gediend.
  • Yevgeniy Makaryan, één van de meer mysterieuze figuren in Wagner, wiens foto’s en accounts niet door Reuters op sociale media konden worden gevonden. Hij sloot zich in 2016 bij Wagner aan en vocht volgens Fontanka in Syrië.
  • Alexei Levshin, 51, de senior piloot van het neergestorte vliegtuig. Hij werkte minstens 20 jaar als piloot, volgens uitgelekte gegevens. Familieleden vertelden Reuters dat hij “minder dan 10 jaar geleden” de zakenluchtvaart inging. Hoe lang Levshin op vluchten werkte die met Prigozhin verbonden waren, kon niet achterhaald worden. Familieleden zeiden dat zijn werk een “taboe-onderwerp” was in de familie.
  • Rustam Karimov, co-piloot van het vliegtuig, 29 jaar, was het jongste slachtoffer van de crash. De vader van Karimov vertelde aan Russische media dat hij drie maanden geleden een baan had aangenomen bij het luchtvaartbedrijf dat de vluchten van Prigozhin verzorgde. Karimov werkte eerder voor S7, een grote Russische luchtvaartmaatschappij.
  • Kristina Raspopova, of Yadrevskaya, volgens andere bronnen, 39, de stewardess van het vliegtuig.
  • Nikolai Matuseev, of Matusevich, volgens een database van Wagner-strijders. Er zijn geen details over hem bekend.

https://tpo.nl/2023/08/24/vliegtuigcrash-yevgeny-prigozhin-volledige-passagierslijst/