De Correspondent daagt OM voor rechter: ‘Ernstige inbreuk op het journalistiek brongeheim’


Het journalistieke platform De Correspondent heeft het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechter gedaagd, vanwege het afluisteren van drie van haar journalisten tijdens een achtergrondgesprek met bronnen in oktober vorig jaar. De redactie stelt dat zij via juridische stappen wil laten onderzoeken in hoeverre journalisten beschermd zijn tegen doelgericht afluisteren door opsporingsinstanties.

Bovendien eist De Correspondent dat het OM alle informatie van het afgeluisterde gesprek vernietigt, aangezien zij dit beschouwt als een ernstige schending van het journalistiek brongeheim.

Mondkapjesdeal

Het journalistieke platform heeft eerder al publiekelijk bekendgemaakt dat het gesprek, waarin journalisten spraken met Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel over de mondkapjesdeal, werd afgeluisterd. Het OM of een betrokken opsporingsdienst luisterde het gesprek af via vooraf geplaatste richtmicrofoons.

De Correspondent vindt dat het afluisteren van journalistieke gesprekken een ernstige inbreuk vormt op de persvrijheid en het beschermen van bronnen, en daarom wordt deze zaak nu aan de rechter voorgelegd.


https://tpo.nl/2024/02/08/de-correspondent-daagt-om-voor-rechter-ernstige-inbreuk-op-het-journalistiek-brongeheim/