De tragische dood van Yevgeny Prigozhin: het vliegtuigongeluk in Rusland


MOSKOU, 27 augustus (Reuters) – De Russische Onderzoekscommissie zei zondag dat de resultaten van genetische tests de identiteit hadden bevestigd van de 10 mensen die afgelopen woensdag bij een vliegtuigongeluk om het leven kwamen en dat de oprichter van de huurlingengroep Wagner, Yevgeny Prigozhin, tot hen behoorde.

Het Russische luchtvaartagentschap had eerder de namen gepubliceerd van alle 10 mensen aan boord van het privévliegtuig dat woensdag neerstortte in de regio Tver ten noordwesten van Moskou. Onder hen bevonden zich Prigozhin en Dmitry Utkin, zijn rechterhand die de Wagner-groep hielp oprichten.

“Als onderdeel van het onderzoek naar de vliegtuigcrash in de regio Tver, zijn moleculair-genetische onderzoeken afgerond,” zei de Russische Onderzoekscommissie in een verklaring op de berichtenapp Telegram.

“Volgens de resultaten daarvan is de identiteit van alle 10 doden vastgesteld. Ze komen overeen met de lijst op het vluchtformulier,” zei het comité.

Er werd gespeculeerd, vooral op de pro-Wagner Telegram kanalen, over de vraag of Prigozhin – van wie bekend was dat hij verschillende veiligheidsmaatregelen nam in afwachting van een mogelijke aanslag op zijn leven – echt op de gedoemde vlucht had gezeten.

De autoriteiten hebben nog niet gezegd wat volgens hen de oorzaak was dat zijn privéjet uit de lucht viel.

‘Dolk in de rug’

De crash gebeurde precies twee maanden nadat Prigozjin en zijn Wagner-huurlingen een muiterij tegen de Russische militaire bevelhebbers organiseerden waarbij ze de controle over een zuidelijke stad, Rostov, overnamen en oprukten in de richting van Moskou voordat ze op 200 kilometer van de hoofdstad omkeerden.

De Russische president Vladimir Poetin beschreef de muiterij van 23-24 juni als een verraderlijke “dolk in de rug”, maar ontmoette Prigozjin later in het Kremlin. Hij stuurde zijn condoleances op donderdag naar de families van degenen die vermoedelijk bij de crash zijn omgekomen.

Westerse politici en commentatoren hebben gesuggereerd, zonder bewijs aan te dragen, dat Poetin Prigozjin liet doden als straf voor de muiterij, die ook de grootste uitdaging voor Poetins eigen bewind was sinds hij in 1999 aan de macht kwam.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei vrijdag dat dergelijke suggesties “een absolute leugen” waren. Op de vraag of Poetin de begrafenis van Prigozjin zou kunnen bijwonen, zei Peskov dat het nog te vroeg was om dat te zeggen en hij wees ook op de “drukke agenda” van de president.

Wagner-strijders

Wagner-strijders speelden een prominente rol in de gevechten in Oost-Oekraïne, vooral in de maandenlange belegering van de stad Bakhmut, ondanks Prigozjins frequente, van godslastering voorziene aanvallen op de Russische legerleiding over hun leiding van de oorlog die culmineerde in de mislukte muiterij.

De Wagner-strijders hebben Oekraïne nu verlaten en sommigen zijn verhuisd naar buurland Wit-Rusland onder de voorwaarden van een overeenkomst die een einde maakte aan hun muiterij.

Naar verwachting zullen sommigen worden opgenomen in de Russische strijdkrachten, maar velen zullen boos zijn over het plotselinge overlijden van de oprichter van de groep, die een hoge mate van loyaliteit onder zijn manschappen teweegbracht.

Poetin bracht donderdag een gemengd eerbetoon aan Prigozjin en beschreef hem als een “getalenteerde zakenman”, maar ook als een karakter met gebreken dat “ernstige fouten in zijn leven heeft gemaakt”.

https://tpo.nl/2023/08/27/yevgeny-prigozhin-nu-ook-officieel-dood/