De tragische schietpartij in Jacksonville: wat er gebeurd is


26 augustus (Reuters) – Een blanke man gewapend met een AR15 en een handvuurwapen heeft zaterdag drie zwarte mensen gedood in een Dollar General winkel in Jacksonville, Florida, voordat hij zichzelf doodschoot, in wat de plaatselijke wetshandhaving omschreef als een racistisch gemotiveerde misdaad.

“Deze schietpartij was racistisch gemotiveerd, en hij haatte zwarte mensen,” vertelde Jacksonville Sheriff T.K. Waters op een persconferentie.

Alle slachtoffers zijn zwart

De verdachte, die Waters beschreef als een blanke man met een tactisch vest aan, werd niet geïdentificeerd. Waters zei dat alle drie de slachtoffers – twee mannen en een vrouw – zwart waren.

Waters zei dat de autoriteiten geloofden dat de schutter alleen handelde en dat hij voor de schietpartij “verschillende manifesten” had geschreven voor de media, zijn ouders en wetshandhavers waarin hij zijn haat voor zwarte mensen uiteenzette.

Waters beschreef zijn wapens als een Glock en een “AR-15 stijl” geweer, met hakenkruizen erop, verwijzend naar een lichtgewicht semi-automatisch lang pistool dat vaak gebruikt wordt bij massale schietpartijen.

“De haat die de drijfveer vormde voor de moordpartij van de schutter voegt een extra laag van hartzeer toe,” zei Waters.

Haatmisdaad

Hij zei dat de schutter gezien was bij een plaatselijke historisch zwarte universiteit, Edward Waters University, waar hij zijn vest en een masker opzette voordat hij naar het plaatselijke filiaal van Dollar General ging, een discountketen met winkels in de hele Verenigde Staten.

Sherri Onks, speciaal agent van het FBI-kantoor in Jacksonville, zei dat federale ambtenaren een onderzoek naar burgerrechten hadden geopend en het incident zouden vervolgen als een haatmisdaad.

“Haatmisdaden zijn en blijven altijd een topprioriteit voor de FBI, omdat ze niet alleen een aanval zijn op een slachtoffer, maar ook bedoeld zijn om een hele gemeenschap te bedreigen en te intimideren,” zei Onks.

De Amerikaanse president Joe Biden en procureur-generaal Merrick Garland werden op de hoogte gebracht van het incident.

Meer dan één mass shooting per dag in VS

Massale schietpartijen zijn schering en inslag geworden in de VS, met meer dan 469 tot nu toe in 2023, volgens het Gun Violence Archive. De non-profit groep definieert een massale schietpartij als een schietpartij waarbij vier of meer mensen gewond raken of gedood worden, de schutter niet meegerekend.

Het incident van zaterdag in Jacksonville lijkt op de schietpartij in Buffalo van vorig jaar, waarbij een blanke supremacist 10 zwarte mensen doodde, en vond plaats vijf jaar nadat een andere schutter het vuur opende tijdens een videogame-toernooi in Jacksonville, waarbij hij twee mensen doodde voordat hij zichzelf doodschoot.

‘The cowards way out’

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, veroordeelde de schietpartij en de schutter nam “the coward’s way out“.

“De schietpartij, gebaseerd op het manifest dat ze ontdekt hebben van de klootzak die dit gedaan heeft, was racistisch gemotiveerd. Hij richtte zich op mensen op basis van hun ras. Dat is volstrekt onaanvaardbaar,” zei DeSantis.

https://tpo.nl/2023/08/27/racistische-massamoord-in-jacksonville-florida-3-doden-dader-pleegt-zelfmoord/