Dit jaar nog geen F-16’s in Oekraïne


KIEV, 17 augustus (Reuters) – Oekraïne zal de komende herfst en winter geen gebruik kunnen maken van in de VS gebouwde F-16 straaljagers, vertelde de woordvoerder van de luchtmacht, Yuriy Ihnat, woensdag laat aan de Oekraïense televisie.

“Het is nu al duidelijk dat we Oekraïne deze herfst en winter niet kunnen verdedigen met F-16 straaljagers,” zei Ihnat tegen een gezamenlijke telethon die door Oekraïense zenders werd uitgezonden.

Oekraïne heeft zijn westerse bondgenoten herhaaldelijk opgeroepen om F-16’s aan het land te leveren, wat volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy een signaal zou zijn dat de Russische invasie in een nederlaag zou eindigen.

Grote verwachtingen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in mei trainingsprogramma’s voor Oekraïense piloten op F-16’s goedgekeurd, maar tot nu toe is er geen tijdschema gegeven voor de levering van oorlogsvliegtuigen.

“We hadden grote verwachtingen van dit vliegtuig, dat het deel zou gaan uitmaken van de luchtverdediging en ons zou kunnen beschermen tegen de raketten van Rusland en het terrorisme van drones,” zei Ihnat.

Het Westen zegt Oekraïne te willen helpen om Rusland te verslaan, maar heeft herhaaldelijk benadrukt dat het geen directe confrontatie tussen de door de VS gesteunde militaire NAVO-alliantie en Moskou wil uitlokken.


https://tpo.nl/2023/08/17/dit-jaar-nog-geen-f-16s-in-oekraine/