Duits parlementslid vastgehouden in Turkije wegens socialmediaberichten


BERLIJN, 13 aug (Reuters) – Een Duitse wetgever zei op zondag dat ze enkele uren werd vastgehouden toen ze eerder deze maand Turkije binnenkwam op basis van berichten op sociale media die ze in 2019 had gemaakt, en voegde eraan toe dat ze nog steeds naar Turkije zou reizen om haar mening te geven over de Turkse regering.

Goekay Akbulut, een Bondsdaglid voor de extreem-linkse partij Die Linke, werd op 3 augustus aangehouden op de luchthaven van Antalya nadat de Turkse openbare aanklager een arrestatiebevel had uitgevaardigd voor vermeende ‘terreurpropaganda’, zei ze.

Gespannen betrekkingen

Duitsland is de thuisbasis van ‘s werelds grootste Turkse diasporagemeenschap, maar de betrekkingen tussen Berlijn en Ankara zijn de laatste jaren gespannen door de Duitse kritiek op het hardhandig optreden van president Tayyip Erdogan tegen verdachte tegenstanders na een mislukte staatsgreep in 2016 en het militaire offensief van Turkije tegen Koerdische milities in Syrië in 2019.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Akbulut, een in Turkije geboren Duits staatsburger van Koerdische afkomst, werd vrijgelaten nadat hij contact had opgenomen met het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei ze. Turkse autoriteiten waren niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.

Brute oorlog tegen Koerdische bevolking

Akbulut heeft de Turkse regering bekritiseerd voor “het voeren van een brute oorlog tegen de Koerdische bevolking binnen en buiten haar grenzen”, aldus haar officiële website.

“Ik reis in oktober opnieuw naar #Turkije als onderdeel van de delegatiereis van de Duits-Turkse parlementaire groep en zal, zoals altijd, geen blad voor de mond nemen: #FreeThemAll,” zei ze zondag in een bericht op X.

Het was niet duidelijk waar ze precies naar verwees, noch welke berichten op sociale media volgens haar de aanleiding waren voor het Turkse arrestatiebevel.

Opheffing verbod PKK

De Duitse ambassade in Ankara en het consulaat in Antalya hadden contact met de wetgever, vertelde een bron bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Reuters.

Akbulut, 40, heeft opgeroepen tot het opheffen van een Duits verbod op de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die door de Europese Unie en de Verenigde Staten wordt beschouwd als een terroristische groepering.

https://tpo.nl/2023/08/13/duits-parlementslid-vastgehouden-in-turkije-wegens-socialmediaberichten-uit-2019/