Duitse politici maken zich zorgen om boze boeren


(Iain Rogers, Bloomberg, 5 januari 2024) – Hooggeplaatste personen uit alle politieke geledingen hebben een groep Duitse boeren veroordeeld nadat ze hadden verhinderd dat minister van Economische Zaken Robert Habeck van boord kon gaan van een veerboot als onderdeel van protesten tegen geplande bezuinigingen op landbouwsubsidies.

Habeck probeerde donderdag laat het schip te verlaten in de noordelijke haven van Schluettsiel bij de grens met Denemarken, maar werd tegengehouden door ongeveer 100 demonstranten, aldus lokale media. Nadat agenten slaags raakten met demonstranten die de boot leken te willen bestormen, kon hij uiteindelijk aan land komen nadat hij een andere veerboot had genomen, meldde DPA.

Habeck, lid van de Groenen en tevens vice-kanselier, verdedigde vrijdag het recht op protest en noemde het “een waardevol bezit”, maar zei dat hij zich ook zorgen maakte over de steeds bozere stemming in Duitsland.

“Dwang en geweld vernietigen dit goed”, zei hij in een verklaring die zijn ministerie per e-mail verstuurde. “We moeten ons hiertegen verzetten in onze woorden en daden.”

‘Beschamend gedrag’

Het hoofd van de DBV boerenlobby distantieerde zich van de demonstranten en noemde hun acties een “no-go,” terwijl de hoofdwoordvoerder van kanselier Scholz, Steffen Hebestreit, zei dat het gedrag van de boeren “beschamend” was en “in strijd met de regels van democratisch samenleven.”

“Persoonlijke aanvallen, beledigingen, bedreigingen, dwang of geweld zijn niet acceptabel,” zei DBV-voorzitter Joachim Rukwied in een bericht op X. “Ondanks ons ongenoegen respecteren we natuurlijk de privacy van politici.”

Jens Spahn, een plaatsvervangend leider van de conservatieve parlementaire oppositiegroep, zei in een bericht op X dat hij de woede van de boeren begreep en hun recht om te protesteren respecteerde, maar dat “buitensporige agressie schadelijk is voor serieuze zorgen en ook voor de samenwerking in een samenleving onder stress.”

Eind vorig jaar gingen Duitse boeren al de straat op in Berlijn om hun woede te uiten over regeringsplannen om een einde te maken aan een subsidie op diesel. Die wordt gebruikt als onderdeel van besparingen in de begroting van 2024.

Voorstellen van tafel

In een poging om hen te kalmeren, zei Scholz’ regeringsalliantie op donderdag dat het akkoord was gegaan om de subsidie de komende drie jaar stapsgewijs af te schaffen om boeren meer tijd te geven om zich aan te passen. De alliantie heeft ook besloten om het belastingvoordeel voor voertuigen voor de bosbouw en landbouw niet af te schaffen.

Rukwied noemde de stap onmiddellijk “onvoldoende” en drong erop aan dat beide voorstellen “van tafel moeten”. Hij zei dat de lobby door zou gaan met landelijke protesten die gepland staan voor volgende week met als hoogtepunt nog een grote demonstratie in Berlijn op 15 januari.

“Dit gaat duidelijk ook over de toekomstige levensvatbaarheid van onze industrie en de vraag of binnenlandse voedselproductie überhaupt nog wenselijk is,” zei Rukwied. “Daarom blijven we ons inzetten voor onze actieweek.”

https://tpo.nl/2024/01/05/duitse-politici-maken-zich-zorgen-om-boze-boeren/