Duitsland en Nederland bijna eens over verkoop Tennet


(Bloomberg, 9 november 2023) – Duitsland staat op het punt om een deal aan te kondigen om zijn grootste elektriciteitsnet te kopen van het Nederlandse staatsbedrijf Tennet Holding BV voor iets meer dan €22 miljard euro, volgens mensen die bekend zijn met de zaak.

De regering voert vergevorderde gesprekken over de voorwaarden van de mogelijke aankoop en kan vrijdag al een overeenkomst aankondigen, zeiden de mensen, die vroegen niet te worden geïdentificeerd omdat de informatie privé is.

Duitsland probeert de langverwachte deal te sluiten enkele weken voor de Nederlandse algemene verkiezingen die gepland staan voor 22 november. De transactie heeft meerdere vertragingen opgelopen doordat beide regeringen kibbelden over de prijs.

Onderhandelingen nog gaande

Het werd ook bemoeilijkt door meningsverschillen binnen de Berlijnse regeringscoalitie over hoe het eigendom van het netwerk moet worden gestructureerd zodra de deal doorgaat, meldde Bloomberg News vorige maand.

De onderhandelingen zijn nog gaande en zouden nog wel eens langer kunnen duren, aldus de mensen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Vertegenwoordigers van het Nederlandse ministerie van Financiën en het Duitse ministerie van Economische Zaken weigerden commentaar te geven. Een vertegenwoordiger van Tennet zei dat “we nog steeds in gesprek zijn”.

Verbeteren energiezekerheid

De geplande overname maakt deel uit van de Duitse inspanningen om de elektriciteitsnetten van het land te consolideren en de energiezekerheid te verbeteren.

Het land worstelt met een uitdagende overgang naar hernieuwbare energiebronnen en onzekerheid door het wegvallen van Russisch pijplijngas.

Het doel van Duitsland om in 2045 klimaatneutraal te zijn vereist een grootschalige revisie van het elektriciteitsnet om de offshore windproductie in het noorden te verbinden met het industriële hart in het zuiden.


https://tpo.nl/2023/11/09/duitsland-en-nederland-bijna-eens-over-verkoop-tennet/