‘Duizenden’ Duitsers demonstreren tegen AfD


MAAGDENBURG, Duitsland, 29 juli (Reuters) – Duizenden gingen vrijdag en zaterdag de straat op om te protesteren tegen de rechtse Alternative für Deutschland (AfD) in Maagdenburg waar de partij een congres hield om haar kandidaten te kiezen voor de Europese parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Lees ook: Oud-Bondspresident DLD: ‘Niet elke AfD- of Zweden Democraten-stemmer is fascist’

Demonstranten buiten de conferentiezaal in de stad zwaaiden met spandoeken met boodschappen als “samen staan tegen rechtse haat” of “nazi’s eruit”.

Onder de demonstranten in Maagdenburg waren er “Oma’s tegen extreem-rechts” die opriepen tot een einde aan racisme en extreem-rechtse politiek.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Opiniepeiling BILD, 21 juli 2023.

 

De AfD, die met 22% achterstand op de CDU/CSU tweede partij van Duitsland is, ontkent een nazipartij te zijn. Analisten zeggen dat de partij inspeelt op de angst van kiezers voor recessie, migratie en de groene overgang.

Regioverkiezing

De AfD won vorige maand voor het eerst een verkiezing voor een districtsleider en ligt op koers om drie komende deelstaatverkiezingen in Oost-Duitsland te winnen. De opkomst van de AfD heeft de binnenlandse inlichtingendienst bezorgd gemaakt over extremisme.

“Duitsland heeft begrepen dat rechts de toekomst heeft,” vertelde AfD-leider Alice Weidel zaterdag aan de Italiaanse krant La Repubblica. “De stemmen worden luider.”

De AfD zegt dat haar visie op Europa er een is van “soevereine natiestaten in plaats van een EU-superstaat” en ze wil “vrije burgers in plaats van paternalisme en bureaucratische controle”.

Maar elke verleiding voor de mainstream om de handen ineen te slaan met uiterst rechts kan averechts werken.

Samenwerking uitgesloten

Duitslands belangrijkste oppositieleider Friedrich Merz moest maandag terugkomen op opmerkingen dat hij op lokaal niveau met de AfD zou kunnen samenwerken.

Merz, die de Christendemocraten (CDU) leidt, sloot haastig elke vorm van samenwerking met de AfD uit na een reactie vanuit zijn eigen gelederen.

 


https://tpo.nl/2023/07/29/duizenden-duitsers-demonstreren-tegen-afd/