Eerste financiële maatregelen Argentijnse president worden goed ontvangen


(Ignacio Olivera Doll, Kevin Simauchi, Bloomberg, 14 december 2023) – De eerste dag van het grote experiment om de door de crisis getroffen Argentijnse economie te genezen, leverde president Javier Milei een overwinning op.

De maatregelen van zijn regering om de peso met 54% te devalueren en de begroting in te krimpen werden goed ontvangen op Wall Street, waar handelaren de obligaties van het land opboden.

Belangrijker: ook thuis waren er geen tekenen van paniek onder de inflatie-angstige Argentijnse shoppers en investeerders.

160% inflatie

Het zal een cruciale maatstaf blijken te zijn voor Milei’s vermogen om de inflatie, die meer dan 160% bedraagt, in toom te houden. De devaluatie van de peso op de streng gecontroleerde officiële valutamarkt veroorzaakte geen overloopeffect op de talloze zwarte markten van het land.

Die stabiliteit is een indicatie dat de Argentijnen geloven dat Milei’s plan een goede kans maakt om te werken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De plannen zijn “een reeks elektriserende maatregelen die als muziek in de oren klinken voor fervente volgers van succesvolle stabilisatieplannen voor opkomende markten,” schreef Pedro Siaba Serrate, een econoom bij Portfolio Personal Inversiones in Buenos Aires, in een notitie.

Wanhopig op zoek naar verlichting

De Argentijnen lijken bereid om de pijn op korte termijn te verdragen omdat Milei verlichting belooft – als iedereen zich gewoon kan vastklampen voor de komende beproevingen, zo is de gedachte, dan is de verlossing onderweg.

En de bevolking is wanhopig op zoek naar verlichting nu het land afstevent op zijn zesde recessie van de afgelopen tien jaar met armoedepercentages van meer dan 40% na jaren van wanbeleid.

Het plan van Milei – dat vannacht op een ietwat chaotische manier werd aangekondigd – verlaagde de waarde van de peso van ongeveer 365 naar 800 per dollar.

Hij wil de overheidsuitgaven met 3% van het bruto binnenlands product verminderen. Subsidies voor transport en energie worden verlaagd en er komt minder federale steun voor de provincies.

Het zal ongetwijfeld pijnlijk zijn voor de meeste mensen, want de brandstofraffinaderijen hebben de prijzen al met 40% verhoogd, volgens een bericht in La Nacion.

Maar op dit moment zien Argentijnen het als de beste kans om de economie te normaliseren.

Dollarreserves opbouwen

Ambtenaren van de regering hielden een bijeenkomst met lokale bankdirecteuren in een poging om hen gerust te stellen.

De president van de centrale bank, Santiago Bausili, vertelde hen dat zijn doel op korte termijn het opbouwen van dollarreserves is. Een breder doel is het afschaffen van de wisselkoersbeperkingen later, volgens mensen die de vergadering bijwoonden, maar niet wilden worden geïdentificeerd.

Bausili vertelde hen ook dat hij geen contracten zal verbreken of eerdere afspraken met de banken zal schenden, en dat er geen veranderingen zullen worden opgelegd aan biljetten die al zijn verkocht.

Het hoofd van de centrale bank verwacht dat er in 2024 meer dollars het land zullen binnenstromen uit landbouwexport en buitenlandse investeringen, zeiden de mensen.

Het perskantoor van de centrale bank reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Normalisatie economie

Deze geruststellingen hielpen de peso stabiel te houden in de zogenaamde blue-chip swapmarkt die Argentijnen gebruiken om de valutacontroles te omzeilen.

De daling van de officiële koers liet de parallelle koers ongeveer 23% zwakker, een daling ten opzichte van de kloof van bijna 65% in de dagen na de verkiezing van Milei.

Het wegwerken van deze spread is een cruciale stap in de normalisatie van een economie die al jaren wordt belemmerd door ingewikkelde beperkingen.

Als die eenmaal weg is, kan Milei de peso vrij laten zweven en uiteindelijk zelfs zijn droom uitvoeren om de dollar als de lokale valuta van het land te gebruiken.

Sommige analisten en investeerders waarschuwden echter dat het optimisme wel eens overdreven zou kunnen zijn. Alejo Costa, hoofdstrateeg bij BTG Pactual in Buenos Aires, zei dat het veel te vroeg was om de strengere wisselkoersen te vieren.

“Deze plannen veroorzaken altijd een vermindering van de wisselkoerskloof op de eerste dag,” zei Costa. “Daarna begint het te groeien.”

Shocktherapie

Voorlopig lijken de meeste Argentijnen en investeerders echter optimistisch te blijven en te erkennen dat de shocktherapie die Milei voorstelt wel eens precies zou kunnen zijn wat het land nodig heeft.

“De beste analogie die ik zou gebruiken is dat ze al het vlees op de grill leggen, wat een eeuwenoud Argentijns gezegde is”, zei Walter Stoeppelwerth, een senior strateeg bij de in Montevideo gevestigde makelaardij Gletir.

“Als je wacht geef je je tegenstanders en vijanden de tijd om zich te hergroeperen en een groot probleem op te werpen.”

https://tpo.nl/2023/12/14/eerste-financiele-maatregelen-argentijnse-president-worden-goed-ontvangen/