Elon Musk: ‘Diversiteit, gelijkheid en inclusie is propaganda’


(Dana Hull, Bloomberg, 16 december 2023) – Elon Musk bekritiseerde Diversity, Equity and Inclusion (DEI) vrijdagavond als “propaganda”, ondanks de inspanningen van Tesla Inc. om dergelijke initiatieven te promoten.

De miljardair is CEO en de grootste aandeelhouder van Tesla, de fabrikant van elektrische auto’s (EV) die er prat op gaat dat ondervertegenwoordigde groepen de meerderheid vormen van zijn Amerikaanse personeelsbestand.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Het bedrijf reageerde niet op verzoeken om commentaar op de standpunten van Musk, die hij naar buiten bracht op X, waarvan hij eigenaar is.

Tesla

Tesla, met het hoofdkantoor in Austin en fabrieken in Californië, Nevada, Texas en New York, publiceerde zijn allereerste DEI-rapport in december 2020.

Meer recentelijk maakten de DEI-inspanningen deel uit van het jaarlijkse impactrapport van de EV-maker.

“We zijn er trots op dat we een bedrijf zijn dat voor het grootste deel uit minderheden bestaat.  Met een grote vertegenwoordiging van werknemers uit gemeenschappen die lang hebben geworsteld om de historische barrières voor gelijke kansen in de VS te doorbreken”, aldus het impactrapport van 2022 van het bedrijf.

Vrouwen en zwarte studenten

Tesla heeft wervingsevenementen georganiseerd gericht op vrouwen en studenten van Historically Black Colleges and Universities en Hispanic-Serving Institutions, evenals verschillende interne evenementen om de diversiteit van werknemers te vieren.

Het bedrijf heeft ook verschillende Employee Resource Groups en lanceerde in 2022 een landelijke interne DEI-nieuwsbrief.

In februari 2022 klaagde het Californische bureau voor burgerrechten Tesla aan wegens “ongebreideld racisme” namens zwarte werknemers in de fabriek van het bedrijf in Fremont.

‘Raciale intimidatie’

In september klaagde de federale Equal Employment Opportunity Commission Tesla ook aan voor het onderwerpen van zwarte werknemers “aan ernstige of doordringende raciale intimidatie”.

“Inclusie is ieders verantwoordelijkheid”, aldus Tesla in zijn impactrapport.

“Vanaf de eerste dag tijdens het inwerken worden werknemers blootgesteld aan onze Diversity, Equity and Inclusion (DEI) principes en worden ze aangemoedigd om lid te worden van Employee Resource Groups (ERG’s) – geleid door gepassioneerde individuen die zich inzetten voor het creëren van een sterke gemeenschapservaring binnen Tesla.”

https://tpo.nl/2023/12/16/elon-musk-diversiteit-gelijkheid-en-inclusie-is-propaganda/