‘Er is fundamentele reset nodig in offshore windindustrie’


(Bloomberg, 1 november 2023) – De Amerikaanse offshore windindustrie is “fundamenteel kapot” door de kostendruk en vertragingen bij het verkrijgen van vergunningen, aldus een topman van BP Plc.

“Er is een fundamentele reset nodig,” maar de problemen kunnen worden opgelost, zei Anja-Isabel Dotzenrath, BP’s hoofd van gas en koolstofarme energie, woensdag op een FT-conferentie in Londen.

De stijgende kosten en de stijgende rente verergeren de crisis in de offshore windindustrie, die van vitaal belang is om de opwarming van de aarde af te remmen.

Vertragingen bij vergunningverlening

BP’s bijzondere waardevermindering van 540 miljoen dollar voor belastingen – gerelateerd aan de ontwikkeling van windparken voor de kust van New York – is één van een aantal afschrijvingen in de hele sector.

BP zei dat het samen met partner Equinor SA werkt aan “opties voor hun offshore windenergieprojecten in de VS om het effect van inflatoire druk en vertragingen bij de vergunningverlening te beperken”.

Vorige maand verwierpen toezichthouders in New York een voorstel voor hogere tarieven om de stijgende kosten te compenseren.

Snelst groeiende sector

Hoewel de huidige omgeving “woelig” is, worden windenergiecontracten aangepast om de stijgende kosten te weerspiegelen, zei Dotzenrath. En offshore windenergie blijft de snelst groeiende sector binnen hernieuwbare energie, zei ze.

“Er zijn niet genoeg turbines in de wereld” om al deze projecten te leveren, zei Dotzenrath.


https://tpo.nl/2023/11/01/er-is-fundamentele-reset-nodig-in-offshore-windindustrie/