Erdogan: ‘Indien nodig neemt Turkije afscheid van de EU’


ISTANBUL, 16 sept (Reuters) – De Turkse president Tayyip Erdogan heeft zaterdag gezegd dat Ankara indien nodig “uit elkaar kan gaan” met de Europese Unie, toen hij werd gevraagd naar de inhoud van een verslag van het Europees Parlement over Turkije.

In het rapport, dat eerder deze week werd aangenomen, staat dat het toetredingsproces van Turkije tot het 27 leden tellende blok onder de huidige omstandigheden niet kan worden hervat.  De EU moet zoeken naar “een parallel en realistisch kader” voor haar banden met Ankara.

Toetredingskandidaat

Turkije is al 24 jaar een officiële kandidaat voor toetreding tot de EU, maar de toetredingsonderhandelingen zijn de afgelopen jaren vastgelopen vanwege de bezorgdheid van het blok over mensenrechtenschendingen en het respect voor de rechtsstaat.

“De EU probeert zich los te maken van Turkije,” vertelde Erdogan aan verslaggevers voorafgaand aan een reis naar de Verenigde Staten. “We zullen deze ontwikkelingen evalueren en indien nodig kunnen we afscheid nemen van de EU.”

‘Oppervlakkig en niet-visionair’

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder deze week dat het rapport van het Europees Parlement ongegronde beschuldigingen en vooroordelen bevatte en een “oppervlakkige en niet-visionaire” benadering van de banden van het land met de EU hanteerde.


https://tpo.nl/2023/09/16/erdogan-indien-nodig-neemt-turkije-afscheid-van-de-eu/