De landbouwcommissaris van de Europese Commissie Christophe Hansen heeft vertrouwen in technologische innovaties om de Nederlandse mestcrisis te verlichten. In een gesprek donderdag met de Tweede Kamer gaf hij aan dat vooruitgang op technologisch gebied kan helpen de mestproblematiek in Nederland aan te pakken.
Redactie, TPO, 20 maart 2025 – Hansen wijst op de voordelen van het gebruik van kunstmest gemaakt uit dierlijke mest, ook wel bekend als Renure. Hij gelooft dat dit niet alleen het milieuprobleem voor Nederland oplost, maar ook economische kansen biedt, aangezien andere Europese landen kampen met een tekort aan kunstmest.
Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Femke Wiersma (BBB) kan zich gesteund voelen door de uitspraken van Hansen. Naast de inzet op Renure werkt Wiersma ook aan het exporteren van mest of het verwerken ervan in potgrond.
Kamer twijfelt aan maatregelen tegen mestoverschot
Toch blijven sommige partijen in de Tweede Kamer sceptisch of deze maatregelen voldoende zijn om het mestoverschot aan te pakken. Dit overschot is inmiddels zo groot dat het zich vertaalt in honderdduizenden vrachtwagens vol mest die moeilijk verantwoord verwerkt kunnen worden.
Eerder mochten Nederlandse boeren meer mest uitrijden dan boeren in andere lidstaten, dankzij een speciale regeling, de zogenaamde derogatie. Deze regeling is echter beëindigd, omdat de waterkwaliteit in Nederland niet verbeterde, ondanks beloftes om deze te verbeteren.
Minister Wiersma probeert nu de derogatie terug te krijgen, maar het is nog onzeker of dit zal lukken. De uiteindelijke beslissing over de derogatie ligt bij Eurocommissaris Jessika Roswall.
Maatwerk bij aanpak mestproblematiek
Hansen pleit voor maatwerk bij de aanpak van de mestproblematiek, waarbij meer flexibiliteit in het beleid gepaard moet gaan met meer verantwoordelijkheid. Hij benadrukt dat een rigoureuze benadering niet de oplossing is, en dat de waarde van mest niet alleen als probleem, maar ook als hulpbron moet worden gezien.
De focus moet volgens Hansen liggen op het vinden van een balans die zowel de milieu-impact als de economische voordelen van mest benut.
Hansen ziet weinig in verkleinen veestapel
Wat betreft het verkleinen van de veestapel ziet Hansen weinig in deze oplossing. Hij wijst erop dat de veestapel in Nederland vanzelf al krimpt, doordat veel veehouders hun bedrijf stoppen en vaak worden opgevolgd door akkerbouwers.
Bovendien denkt Hansen dat de teelt van aardappelen niet noodzakelijk beter is voor de bodem dan veeteelt, waarmee hij pleit voor een breder perspectief op duurzame landbouw.
Bron: ANP