‘Facties in Kremlin maken Rusland kapot’


MOSKOU, 3 juni (Reuters) – De Russische huurlingenleider Jevgeni Prigozjin zei zaterdag dat facties in het Kremlin de staat kapot maakten door te proberen tweedracht te zaaien tussen hem en Tsjetsjeense strijders.

Die ruzie is nu bijgelegd, maar onenigheid in het Kremlin heeft een doos van Pandora geopend, zei hij.

Prigozjin, een 62-jarige voormalige restauranthouder die de huurlingengroep Wagner heeft opgericht en deel uitmaakt van de bredere kring van president Vladimir Poetin, heeft wijd en zijd bekendheid gekregen tijdens de 15 maanden durende oorlog in Oekraïne.

Zijn troepen hebben het voortouw genomen in gevechten in de stad Bakhmut en elders, maar hij heeft ook geruzied met het Russische leger over tactieken, logistieke ondersteuning en andere kwesties.

Tsjetsjeense troepen

Prigozhin zei dat een geschil tussen hem en Tsjetsjeense troepen die ook aan de zijde van het Russische leger in Oekraïne vechten, was opgelost. Maar hij legde de schuld voor de onenigheid bij niet-geïdentificeerde Kremlin-facties – die hij “Kremlin-torens” noemt.

Hun gekonkel was zo uit de hand gelopen dat Poetin zich gedwongen zag hen uit te schelden tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad, zei hij.

“De Doos van Pandora is al open – wij zijn niet degenen die hem hebben geopend,” zei Prigozjin in een bericht dat door zijn persdienst werd gepubliceerd. “Sommige toren van het Kremlin besloten gevaarlijke spelletjes te spelen.”

“Gevaarlijke spelletjes zijn gemeengoed geworden in de torens van het Kremlin, ze zijn simpelweg bezig de Russische staat te vernietigen.”

‘Interetnische relaties’

Hij identificeerde de factie van het Kremlin niet, maar zei dat als deze haar pogingen om tweedracht te zaaien zou voortzetten, het “de hel zou krijgen om te betalen”.

Het Kremlin gaf geen commentaar op zijn opmerkingen.

Poetin hield vrijdag een vergadering van de Veiligheidsraad over wat hij “interetnische” relaties in het land noemde.

Prigozjin zei dat de Tsjetsjeense opmerkingen over hem klonken als iets uit het begin van de jaren 90, toen conflicten de Russische steden in hun greep hielden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

“Het is duidelijk dat de uitspraken nogal provocerend waren, bedoeld om me te kwetsen en me bang te maken,” zei Prigozjin.

Ernstig bloedvergieten

Prigozjin zei ook dat een gevecht tussen de speciale Akhmat-troepen van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov en Wagner zou resulteren in ernstig bloedvergieten, maar dat er geen twijfel over bestond wie er zou winnen.

Hij uitte ook opnieuw zijn woede over de huidige staat van de oorlog en de schuld van minister van Defensie Sergei Shoigu en chef van de generale staf Valery Gerasimov.

“Het ministerie van Defensie is niet in staat om ook maar iets te doen, omdat het de facto niet bestaat – het is een chaos,” zei Prigozjin.

Het ministerie van Defensie reageerde niet op een verzoek om commentaar. Noch Shoigu noch Gerasimov hebben in het openbaar gereageerd op de opmerkingen van Prigozjin.

https://tpo.nl/2023/06/03/baas-wagner-groep-facties-in-kremlin-maken-rusland-kapot-zaaien-tweedracht/