Familieleden kunnen de Pylos-ramp niet herdenken – De Groene Amsterdammer


Athene – Op zaterdag 15 juli is het precies een maand geleden dat bij Pylos, een stadje op Peloponnesos, een vissersboot vol vluchtelingen zonk. Alle vrouwen, kinderen en alle 350 Pakistaanse mannen, behalve twaalf die uit het ruim wisten te ontsnappen, zaten opgesloten in de buik van de boot. Van die 650 mensen en kinderen heeft niemand het overleefd. Het gebeurde onder de ogen van de Griekse kustwacht, die naar alle waarschijnlijkheid het zinken van het drijvende wrak zelfs heeft veroorzaakt. Dat blijkt uit knap journalistiek onderzoek van Lighthouse Reports, Der Spiegel en El Pais. Frontex had hulp aangeboden, de Griekse kustwacht weigerde die en stuurde Frontex weg opdat er geen pottenkijkers waren. De verplichte hightechcamera’s op de peperdure, door de EU betaalde Griekse kustwachtboot waren zelfs expres uitgezet.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis roept nog steeds dat de kustwacht geen enkele blaam treft. Brussel blijft oorverdovend stil. Zoals altijd. Bovendien is het zomer. Dan heeft Athene wel wat anders aan het hoofd. Zoals het dramatisch tegenvallende toerisme: foto’s van lege ferry’s naar de topbestemming Mykonos, extreem negatieve beoordelingen van influencers met miljoenen volgers, tiktoks van woedende vakantiegangers wegens krankzinnige prijzen, slecht eten en slechte service gaan viral.

Terwijl meer dan 66.000 vluchtelingen wegkwijnen in Griekse kampen zijn er dit jaar tachtigduizend vacatures in de Hellenic hospitality industry. Er zijn ook geen ambulances meer. Deze maand zijn in heel Griekenland zeven mensen onnodig gestorven omdat ze niet op tijd in het ziekenhuis arriveerden. Eén daarvan was een Duitse toerist. Afgelopen zondag viel mijn 84-jarige, nogal zware buurvrouw op het autoloze eilandje Hydra midden op straat, vlak voor ons huis. Met de buren en lakens trokken we haar overeind, zetten we haar gillend van de pijn in een stoel. Haar mantelzorgdochters belden naar het lokale ziekenhuisje: nee, de vrijwilligerschauffeur van de kleine-eilandambulance had vrij. Er was bovendien niemand om röntgenfoto’s te maken. Ze moest maar wachten tot de volgende ochtend. Geef haar een paracetamol, was het advies. Twee dagen later is ze in Athene geopereerd aan een gebroken elleboog.

Meteen na zijn beëdiging vorige week besloot premier Mitsotakis met een decreet dat de Griekse brandweer tijdelijk ambulancediensten moet draaien, tót hij in de herfst alle ambulances geprivatiseerd heeft. Nét voor de gevaarlijke bosbrandmaand augustus.

Griekse en buitenlandse activisten wilden samen met vooral Pakistaanse familieleden van de slachtoffers een boot huren om op 15 juli op zee bij Pylos een rituele begrafenis te houden. Met bloemen in het water, het oplezen van een eindeloze lijst namen van de verdronkenen en een imam. De actie ging niet door. Zodra Griekse bootverhuurders begrepen waarvoor hun huurboot bedoeld was, gooiden ze de hoorn op de haak. Een man riep razend: ‘Wij Grieken hebben geen eens ambulances, dus hoezo een begrafenis voor illegale migranten die ons land kapotmaken?’https://www.groene.nl/artikel/familieleden-kunnen-de-pylos-ramp-niet-herdenken