Frans parlement keurt migratiewet goed met steun van Rassemblement National, linkse partijen woest


(Parijs, AP, 20 december 2023) – Het Franse parlement heeft een wet goedgekeurd die verdeeldheid zaait over immigratie en die Frankrijk meer mogelijkheden moet geven om ongewenst geachte buitenlanders het land uit te zetten. Dit heeft geleid tot een verhit debat, nadat rechts besloot de maatregel te steunen.

Het wetsvoorstel werd eind dinsdag met 349-186 stemmen aangenomen door het lagerhuis van het parlement, de Nationale Vergadering. De Senaat had er al eerder over gestemd.

Premier Elisabeth Borne zei dat de tekst van het wetsvoorstel “nuttige, efficiënte bepalingen bevat die door onze burgers werden verwacht”.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin, die het wetsvoorstel verdedigde, zei dat de regering “meer vastberadenheid wil tegenover buitenlandse overtreders”.

“Wie hier kan zeggen dat we criminelen, mensen op ons land, die ons aanvallen, die onze professoren aanvallen en die onze politiemacht aanvallen en die de jeugd op de caféterrassen aanvallen, moeten toestaan zonder te reageren?” zei hij in een toespraak in de Nationale Assemblee.

Het wetsvoorstel moet nog officieel tot wet worden verheven.

Centristen en conservatieven

De stemming kwam nadat parlementsleden van de centristische meerderheid van de Franse president Emmanuel Macron en de conservatieve partij De Republikeinen een compromis hadden gevonden om de tekst door het complexe wetgevingsproces te loodsen.

De regering van Macron heeft geen meerderheid in het parlement.

De conservatieven, die een harde aanpak voorstonden, zeiden dat de compromistekst bepalingen bevat om het aantal migranten dat naar Frankrijk komt te verminderen, met name door de toegang van buitenlanders tot sociale uitkeringen te beperken.

Velen zagen de onderhandelingen als een teken van een verschuiving naar rechts door de regering van Macron

‘Extreemrechts’

Linkse politici beschuldigden de centrumpolitici ervan dat ze de wet erdoor duwden met de steun van ‘extreemrechts’.

Marine Le Pen, de leider van de rechtse Rassemblement National-fractie, beschreef de wetgeving als een “ideologische overwinning” voor haar partij.

In reactie op de kritiek zei Borne dat er genoeg stemmen waren van Macrons centristische bondgenoten en van de conservatieven om het wetsvoorstel goed te keuren zonder de steun van de Rassemblement National.

Belangenorganisaties hebben het wetsvoorstel bekritiseerd als een bedreiging voor de rechten van migranten.

https://tpo.nl/2023/12/20/frans-parlement-keurt-migratiewet-goed-met-steun-van-rassemblement-national-linkse-partijen-woest/