Franse zondagkrant staakt, want nieuwe hoofdredacteur ‘extreem-rechts’


PARIJS, 25 juni (Reuters) – De belangrijkste zondagskrant van Frankrijk, Le Journal du Dimanche (JDD), werd deze zondag niet gepubliceerd nadat het personeel in staking was gegaan om te protesteren tegen de benoeming van een nieuwe hoofdredacteur die voor een extreem-rechts tijdschrift heeft gewerkt.

De eigenaar van de krant, de Franse mediagroep Lagardere, benoemde vrijdag Geoffroy Lejeune tot nieuwe hoofdredacteur van JDD, als opvolger van Jerome Begle die naar Paris Match vertrok.

Lejeune is het voormalige hoofd van het tijdschrift Valeurs Actuelles, dat controverse heeft veroorzaakt met anti-immigratie covers en werd beboet voor racistische belediging in 2022.

De verhuizing komt slechts twee weken nadat de Europese Commissie voorwaardelijk groen licht gaf voor de overname van Lagardere door Vivendi, het mediaconglomeraat van de Franse miljardair Vincent Bollore.

Hard-line law-and-order

Het bedrijf is al eigenaar van nieuwszender CNews, die een conservatieve wending heeft genomen sinds Bollore de controle overnam. Anti-immigratie en hard-line law-and-order uitlatingen van sommige van de talkshowhosts doen de sociale media regelmatig oplaaien en trekken vergelijkingen met de Amerikaanse zender Fox News.

Zondag liet de Franse regering zich voor het eerst horen.

“Ik begrijp de zorgen van de redactie. Wettelijk gezien kan de JDD worden wat ze wil, zolang ze zich aan de wet houdt. Maar als het gaat om de waarden van onze Republiek, hoe kun je dan niet gealarmeerd zijn?” zei de Franse minister van Cultuur Rima Abdul Malak op Twitter.

Artikel gaat verder na tweet.

 

Het hoofd van de internationale mediawaakhond Reporters Without Borders hekelde wat hij een “brutale methode” noemde om de controle van de aandeelhouders over de redactiekamer te krijgen, die in strijd was met “de basisregels van de journalistiek”.

In een verklaring zei Arnaud Lagardere dat Geoffroy Lejeune een “ruw journalistiek talent” was dat hij niet kon laten gaan.

Vivendi was niet direct beschikbaar voor commentaar.

‘Verbijsterd’

Lejeune zei dat hij “vereerd” was om een prestigieuze publicatie als de JDD te leiden.

De redactie van de JDD zei in een verklaring “verbijsterd” te zijn over de nominatie van Lejeune. “Onder Geoffroy Lejeune verspreidde Valeurs Actuelles hatelijke aanvallen en nepnieuws. Wij weigeren dat de JDD deze weg volgt.”

https://tpo.nl/2023/06/25/franse-zondagkrant-staakt-want-nieuwe-hoofdredacteur-extreem-rechts/