Frontex denkt dat Rusland achter migrantenstroom naar Finland zit


(Lorne Cook, Jari Tanner, Helsinki, AP, 23 november 2023) – Het grensagentschap van de Europese Unie zei donderdag dat het tientallen agenten en uitrusting als versterking naar Finland zal sturen om te helpen bij de grensbewaking. Het vermoeden bestaat dat Rusland achter een toevloed van migranten zit die het land binnenkomt.

Frontex zei dat het verwacht dat een “aanzienlijke versterking” van 50 grenswachters en ander personeel, samen met patrouillewagens en extra uitrusting, volgende week al ter plaatse zal zijn.

600 migranten

Tot nu toe zijn deze maand ongeveer 600 migranten zonder geldige visa en documenten in Finland aangekomen, vergeleken met enkele tientallen in september en oktober. Onder hen zijn mensen uit Afghanistan, Irak, Syrië, Jemen, Kenia, Marokko en Somalië.

Op woensdag begonnen Finse grenswachten en soldaten barrières op te werpen, waaronder betonnen obstakels met prikkeldraad aan sommige grensovergangen aan de lange grens van het Noordse land met Rusland.

De regering besloot vorige week vier drukbezochte grensovergangen met Rusland in het zuidoosten van Finland te sluiten vanwege vermoedens van vals spel door Russische grensbeambten.

Ze is van plan om slechts één Arctische grensovergang open te laten voor migranten die asiel zoeken. Het Kremlin ontkent de beschuldigingen.

Hybride uitdaging

Hans Leijtens, uitvoerend directeur van Frontex, zei dat het sturen van grensversterkingen “een demonstratie is van de eensgezinde houding van de Europese Unie tegenover hybride uitdagingen die een van haar leden treffen”.

Finland heeft negen grensovergangen aan de grens met Rusland, die 1340 kilometer lang is en de meest oostelijke grens van de EU vormt en een belangrijk deel van de noordoostelijke flank van de NAVO. Volgens de Finse autoriteiten is Rusland vijandiger geworden tegenover Finland sinds het land in april lid werd van de NAVO.

EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson zei deze week dat de uitdagingen aan de Finse grens haar een gevoel van deja vu gaven. Twee jaar eerder begon Wit-Rusland migranten Letland, Litouwen en Polen binnen te drijven in wat Europese ambtenaren een poging noemden om de EU te destabiliseren.

“De Finse grens is de grens van de EU”, zei Johansson tegen EU-wetgevers in een steunbetuiging aan Helsinki.

“De Europese Unie staat achter jullie. U kunt rekenen op onze volledige steun om de EU-grens te beschermen en de grondrechten te handhaven.”

Hoogste staat van paraatheid

De gouverneur van de noordelijke regio Moermansk in Rusland zei onlangs dat de regio in “hoogste staat van paraatheid” zou worden gebracht nadat Finland had aangekondigd dat het alle grensovergangen tussen de twee landen op één na zou sluiten.

Gouverneur Andrei Chibis zei dat hij verwachtte dat het aantal buitenlanders dat probeerde over te steken naar Finland vanaf de laatst overgebleven open grenspost in de regio Moermansk “exponentieel” zou toenemen.

Chibis zei dat er woensdag 400 mensen stonden te wachten om Finland binnen te komen bij de zuidelijker gelegen Finse grenspost Salla, waarvan er slechts 50 mochten oversteken.

https://tpo.nl/2023/11/23/frontex-denkt-dat-rusland-achter-migrantenstroom-naar-finland-zit/