GeenStijl: LIVEBLOG III – Stamcafé: Wagner Group KEERT OM!?, verlaat Rostov terug naar Oekraïne


Okee Makkers & Maten, we gieten vanavond wodka en natuurlijk Heineken, want dat is ook nog ruim voorradig in Rusland. Ook ruim voorradig: oorlogszuchtige Wagner-huurlingen die “gewoon even wat ammo gingen ophalen” bij Ome Vlad, op zijn ministerie van Defensie. Het konvooi naar Moskou is echter plotseling omgekeerd na een vermeende semi-vredesdeal die door de Wit-Rus Lukashenka is geregeld. Prigozhin is 200 clicks van Moskou omgekeerd en zijn Wagner-muzikanten maken zich gereed om Rostov te verlaten, terug naar hun kampementen in het oosten van Oekraïne. De propagandabanners draaien hun leuzen van eenheid af en ja, wij zijn ook gepuzzeld, maar we blijven het volgen. Dit schijnen de deals te zijn:

1. MinDef Shoigu moet opstappen; 2. de Wagner-cowboys worden vergeven voor hun Mars “voor Gerechtigheid” op Moskou en 3. Wagner wil terug naar Afrika, want daar is het kennelijk leuker knokken dan in Oekraïne.

Of Poetin verraad kan vergeven? Njet. Of Prigozhin in de rug wordt aangevallen door het Russenleger valt te bezien, maar sommigen zien in de plottwist de zelfmoord van de Wagner-chef. De wegen worden weer vrijgemaakt en we gaan een onrustige avond en nacht in, waarin we proberen om de boel bij te houden voor zoals we de hele dag al doen. Maar voor het geval we tijdens onze wacht in slaap vallen, onderstaand na de breek een lijstje #FF’s voor strategisch veldoverzicht. Wij updaten alhier:
Te beginnen met: pretlol om al die Moskovieten die een zwaar overpriced ticket to the tropics Turkse all-inclusives hebben gekocht.
Oligarch Air: Uittocht van diverse toestellen uit Moskou. Maar.. het gevaar is toch geweken?
Update: Beelden van een Russische Il-22 die eerder vandaag gewagnerd werd en als een brandend kruis ter aarde kwam – 8 doden.
Update: Wagner straatfeestje in Rostov, maar de kaders van Kadyrov kunnen rechtsomkeert naar huis maken.
Update: FSB is complotten aan het ensceneren, met dollars en goud en drugs en zo.
Update: Telegramvolgers van Prigozhin reageren massaal op de audio van zijn retreat message: “🤡”
Update: Meer sfeerbeelden uit Rostov, waar burgers selfies nemen met een vastgereden tank. Update van de update: de T-90S is toch los gekomen.
Update, huishoudelijk: Vanwege de Russische Patriotten (±), schuiven de Europese Patriotten van Tuurtje naar zondag.
UPDATE: Woordvoerder van Poetin verklaart dat alle muzikanten vergeven zijn ‘vanwege hun werk in Oekraïne’, en dat Prigozhin niet vervolgd wordt, maar een vrijgeleide (slash verbanning) naar Wit-Rusland krijgt. Jah, in een safe house in Minsk zeker, OP DE 30ste VERDIEPING?
UPDATE van de andere kant: Het leger van Oekraïne bereidt naar verluidt een all-out offensive voor.
Update: Kremlin ontkent dat hun Defensie-minister wordt gejorist. Poetin zelf wil niet meer reageren.

STAMCAFE! Magners met Wagner

Wie te volgen zodat u de allerbeste kroegpraat van het dorp heeft? In onwillekeurige volgorde:

OSINTdefender
Faytuks News
Dmitri
OSINTtechnical
War Monitor
Clash Report
Robert Bor
The Intel Crab
NOELREPORTS
C4H10FO2P
Sotiri Dimpinoudis
Liveuamap
Paul Jawin
Kevin Rothrock
Neil Hauer
Francis Scarr
Oryx

Hier gebundeld in een lijst. Nou maat, dan kom je een heel eind hoor. Misschien wel tot aan Moskou!

Dank makkers

Mochten anderen tot hetzelfde besef komen; we doen zo veel mogelijk, maar met heul weinig mensen en dito middelen. Aan boord komen in het team kan hierrr, met grote dank.

Maar de échte kenners zijn natuurlijk:

Social

In de herhaling want monumentaal belangrijke, ongekende speech vanochtend

https://www.geenstijl.nl/5171197/proost/