De Franse geograaf Fabrice Balanche werd vorige week dinsdag gedwongen zijn college op de universiteit ‘Lyon 2’ in het Franse Lyon te onderbreken nadat gemaskerde en met capuchons bedekte pro-Palestijnse ‘studenten’ binnenstormden: “Ik gaf een lezing in een collegezaal voor ongeveer vijftig studenten toen een groep van circa twintig personen binnenkwam, scanderend: ‘Racisten, zionisten, jullie zijn de terroristen”.
Redactie, TPO, 7 maart 2025 – Balanche, een Midden-Oostenspecialist, vertelde vrijdag aan het Franse weekblad Le Point dat hij op dat moment een college gaf over Euro-Mediterrane verdragen aan de universiteit Lyon-2.
De actievoerders vielen de zaal binnen met leuzen en borden, waaronder één met de tekst: “Voor een vrij Palestina, nee tegen etnische zuivering.” Ze omsingelden het spreekgestoelte en beledigden hem, aldus Balanche.
“Het was gewelddadig en fysiek, ook al vielen er geen klappen. Sommigen hielden hun telefoons omhoog, klaar om een misstap van mij te filmen. Maar ik ben rustig weggegaan, wat hen uit het veld sloeg”, zegt de geograaf.
‘Antisemitische propaganda van het Derde Rijk’
Hij weet niet wie de betogers waren, maar het Instagram-account van de groep Lyon-2 Autonome eist de actie op. Volgens Balanche verspreidt het account acht pagina’s over hem “die niet zouden misstaan in de antisemitische propaganda van het Derde Rijk.”
De groep stelt in een bericht dat de actie was gericht tegen “Balanche’s onaanvaardbare standpunten over Palestina en Syrië” en eist dat hij stopt met lesgeven aan de universiteit.
Actievoerders hielden toen het terrein bezet uit protest tegen een verbod op het organiseren van een iftar. Volgens Balanche was dit “de eerste islamistische blokkade van een Franse universiteit.
De verwijzing naar Syrië betreft vermoedelijk een ontmoeting die Balanche in 2016 had met de Syrische leider Bashar al-Assad, samen met Franse parlementsleden. Zaterdag ondertekenden meer dan dertig prominente Franse academici een verklaring waarin ze het incident veroordelen.
In de verklaring, gepubliceerd in Le Point, betuigen de academici hun steun aan Balanche, “wiens expertise over het Midden-Oosten, met name Syrië, onbetwistbaar is.” Ze roepen het bestuur van Université de Lyon 2 op om de betrokken studenten van de universiteit te verwijderen, “indien zij inderdaad studenten zijn.”
Campusblokkade wegens verbod organiseren ifta
Het incident vond slechts een dag plaats nadat Balanche op de Franse zender CNews had gesproken over een campusblokkade op 28 maart.
Actievoerders hielden toen het terrein bezet uit protest tegen een verbod op het organiseren van een iftar (de maaltijd bij zonsondergang tijdens de ramadan) in een universiteitszaal.
Volgens Balanche was dit “de eerste islamistische blokkade van een Franse universiteit.” De groep Lyon-2 Autonome ontkent echter dat er een verband is tussen de blokkade en het protest tegen Balanche.
‘Doelwit van islamisten’
Op de vraag waarom hij een doelwit zou zijn, antwoordt Balanche: “Ik heb geen goede reputatie bij deze activistische studenten, omdat ik geen pleidooi voer voor Palestina, Hamas of Hezbollah.”
Hij voegt toe dat hij tien jaar na de aanslag op de Bataclan gevraagd werd te spreken over islamistische aanvallen, en dat hij toen het onderwerp zelfmoordaanslagen binnen de islam behandelde.
Balanche: “De mensen die ik zag waren islamo-gauchisten. En het islamisme heeft de overhand.”
“Ik sprak over vrouwen die zelfmoordaanslagen plegen. Dat viel niet goed bij een paar studenten, die een klacht indienden bij de universiteit en me beschuldigden van islamofobie en seksisme. Toen wist ik dat ik in het vizier van islamisten zou komen… En ik had gelijk.”
Balanche hervat zijn colleges dinsdag, maar dat zal onder beveiliging gebeuren om nieuwe verstoringen te voorkomen. Sommige collega’s zouden het incident hebben afgedaan als “oververhitte jongeren in een post-adolescente crisis,” maar Balanche is daar niet van overtuigd.
“De mensen die ik zag waren islamo-gauchisten. En het islamisme heeft de overhand.”
Reactie vanuit de Franse regering
In een gezamenlijke verklaring stellen minister Philippe Baptiste (Hoger Onderwijs en Onderzoek) en minister Élisabeth Borne (Onderwijs en Hoger Onderwijs) dat het verbod op het breken van het vasten op de campus binnen de rechten van de universiteit valt.
Minister Philippe Baptiste: “Een professor beletten les te geven is uiterst ernstig. Deze acties zijn het tegenovergestelde van wat een universiteit moet zijn: een plek van debat en openheid.”
“De universiteit had het recht om te oordelen dat het houden van deze religieuze activiteit de openbare orde kon verstoren,” luidt de verklaring.
Baptiste zei zondag in een interview met Le Parisien: “Een professor beletten les te geven is uiterst ernstig. Deze acties zijn het tegenovergestelde van wat een universiteit moet zijn: een plek van debat en openheid.”
Hij bevestigt dat zowel Balanche als de universiteit van plan zijn om aangifte te doen, met steun van zijn ministerie.
Bron: The Jerusalem Post