Griekenland komt 6000 brandweermannen tekort – De Groene Amsterdammer


Athene – Griekenland staat in brand. Vorige week maandag begonnen de verwoestende branden in het zuiden van de Peloponnesos, in West-Attica naast Athene, en rondom Korinthe. Op woensdag kwam daar een aanvankelijk kleine bosbrand op Rhodos bij. Inmiddels woeden ook branden op de Noord-Peloponnesos, bij Thessaloniki en opnieuw op Evia, dat vorige zomer al bijna geheel in vlammen opging.

De Griekse regeringsgezinde kranten en tv-zenders rapporteren bijna niets over de apocalyptische ramp die zich nu al een week lang voltrekt. Alleen een handjevol onafhankelijke media, sociale media en de buitenlandse pers doen verslag. Afgelopen weekend kwam het tot een apotheose. Meer dan twintigduizend toeristen op Rhodos werden geëvacueerd, tientallen hotels, Airbnb’s, bars, restaurants, huizen en bedrijven gingen in rook op. Duizenden dieren, vooral herten van een bijzonder soort dat het eiland rijk was, zijn levend verbrand. De verliezen op Rhodos worden voortdurend belicht, de honderden verbrande huizen en bedrijven en de tienduizenden dieren in de rest van Griekenland worden nauwelijks benoemd. In één week is meer dan 200.000 hectare in de as gelegd.

In Griekenland is in de afgelopen vijf jaar meer verwoest door bosbranden dan in de afgelopen veertig jaar, stelt de onafhankelijke krant Documento. Dat komt deels door de klimaatcrisis, maar de belangrijkste reden is dat premier Kyriakos Mitsotakis vijf jaar lang niets aan brandpreventie heeft gedaan.

‘Hij had in 2019 maar één prioriteit en dat was Griekenland bosbrand-proof maken’, snikt Ioana, mijn pilatesdocent. ‘Maar hij heeft níets gedaan. Helemaal niets!’ In 2018 vielen er 102 doden bij een bosbrand in de badplaats Mati, dertig kilometer ten oosten van Athene. Drie jaar later woedde een enorme brand op het eiland Evia.

Ioana is met de auto onderweg naar haar moeder, net weduwe, om haar bij te staan. ‘In 2019 vroeg de brandweer 17 miljoen euro’, vertelt ze door de telefoon. ‘Mitsotakis gaf ze slechts 1,7 miljoen. Terwijl hij miljarden uitgeeft aan propaganda, straaljagers en apparatuur voor leger en politie. Mijn land komt zesduizend brandweermannen tekort, en vele blusvliegtuigen en -helikopters. Dus brandt het af. We worden vermoord door onze eigen premier.’

De regeringsgezinde kranten bejubelen inmiddels de geslaagde evacuatie op Rhodos en benadrukken dat er tot nu toe niemand is omgekomen. ‘Evacuatie geslaagd, land gestorven’, geeft Ioana als commentaar.https://www.groene.nl/artikel/griekenland-komt-6000-brandweermannen-tekort