Grote bosbrand op La Palma, bij El Pinar, Puntagorda,


Update, 21:06 uur: nu meer dan 2000 mensen geëvacueerd, 4500 hectare afgebrand.

BARCELONA, 15 juli (Reuters) – Een bosbrand op het Spaanse eiland La Palma heeft de evacuatie van minstens 500 mensen noodzakelijk gemaakt, zeiden de autoriteiten zaterdag, in de eerste natuurcrisis op het eiland sinds een vulkaanuitbarsting in 2021.

Het vuur ontstond in de vroege uren van zaterdagochtend in El Pinar de Puntagorda, een bosrijk gebied in het noorden van het eiland op de Canarische Eilanden, terwijl veel Europese steden zich de komende week schrap zetten voor extreme hitte.

Minstens 11 huizen werden verwoest toen het vuur oprukte, zei Fernando Clavijo, president van de Canarische Eilanden, zaterdag.

140 hectare verwoest

“Het aantal mensen dat geëvacueerd moet worden kan oplopen tot 1000. Het hangt ervan af of we de brand met deze sterke wind onder controle kunnen krijgen,” vertelde Clavijo aan verslaggevers in La Palma.

Ongeveer 140 hectare land is verwoest door het vuur, voegde hij eraan toe.

Vier helikopters en vier brandbestrijdingseenheden op de grond waren aan het vechten om het vuur onder controle te krijgen op het eiland, dat deel uitmaakt van een Spaanse archipel voor de kust van West-Afrika.

De autoriteiten op het eiland riepen de hulp in van andere eilanden in de archipel, zoals Gomera en Tenerife.

Vulkaan

In september 2021 werden meer dan 2.000 gebouwen verwoest en vele duizenden mensen moesten hun huizen verlaten toen lava uit de vulkaan Cumbre Vieja begon te stromen.

De uitbarsting hield drie maanden aan en as van de lava bedekte de omgeving met een roetachtige deken van dik zwart stof.


https://tpo.nl/2023/07/15/grote-bosbrand-op-la-palma-bij-el-pinar-puntagorda-11-huizen-verwoest/