Hezbollah-leider roept moslims op ‘Koran-ontheiligers’ te straffen


BAGHDAD (AP) – De leider van de sjiitische militante Libanese groep Hezbollah zei zaterdag dat als regeringen van landen met een moslimmeerderheid niet optreden tegen landen die de ontheiliging van de Koran toestaan, moslims degenen die aanvallen op het heilige boek van de islam faciliteren moeten “straffen”.

De opmerkingen van Hassan Nasrallah kwamen in een videotoespraak tot tienduizenden die zich in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet hadden verzameld om Ashoura te vieren, een sjiitische heilige dag waarop het 7e eeuwse martelaarschap van de kleinzoon van de profeet Mohammed, Hoessein, wordt herdacht.

Reactie op Koranverbrandingen

Nasrallah gebruikt religieuze gelegenheden vaak om politieke boodschappen over te brengen aan zijn volgelingen en hekelde zaterdag recente incidenten waarbij de Koran werd verbrand of anderszins ontheiligd tijdens geautoriseerde demonstraties in Zweden en Denemarken.

Hij zei dat moslims moeten uitkijken naar de uitkomst van een spoedvergadering van de Organisatie van Islamitische Samenwerking, die maandag in Bagdad plaatsvindt om de reactie van de organisatie op de Koranverbrandingen te bespreken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Hezbollah, Libanon

AP Photo/Hassan Ammar.

 

De organisatie en haar lidstaten moeten “een krachtige, beslissende en ondubbelzinnige boodschap sturen naar deze regeringen dat elke herhaling van de aanvallen zal worden beantwoord met een boycot,” zei Nasrallah. Doen ze dat niet, dan moeten moslimjongeren “de ontheiligers straffen”, zei hij.

Hij legde niet uit wat een dergelijke boycot en bestraffing zou moeten inhouden.

‘Oh, Koran, wij staan tot uw dienst!’

Leden van de menigte, die spandoeken droegen met religieuze leuzen naast de vlaggen van Hezbollah, Libanon en Palestina, scandeerden: “Oh, Koran, wij staan tot uw dienst! Oh, Hoessein, wij staan tot uw dienst!”

10% moslims sjiitisch

Sjiieten vertegenwoordigen meer dan 10% van de 1,8 miljard moslims in de wereld en zien Hoessein als de rechtmatige opvolger van de profeet Mohammed.

De dood van Hoessein in de strijd tegen de soennieten in Karbala, ten zuiden van Bagdad, heeft een diepe scheuring in de islam veroorzaakt en speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol in de vorming van de sjiitische identiteit.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Pakistan, Islam

AP Photo/Pervez Masih.

 

Miljoenen sjiitische moslims in Iran, Afghanistan, Pakistan en over de hele wereld herdachten vrijdag Asjoura, terwijl zaterdag het hoogtepunt was van de vieringen in landen als Libanon, Irak en Syrië.

Automutilatie

Honderdduizenden pelgrims verzamelden zich in de Iraakse stad Karbala, waar Hussein ligt begraven in een gouden koepel.

In de straten van de Bagdadse voorstad Sadr City verzamelden rouwenden zich om te kijken naar heropvoeringen van de Slag om Karbala en de dood van Hoessein.

Op straat sneden in zwart en wit geklede jonge mannen zich in hun hoofd met zwaarden en messen om hun verdriet te tonen. Vrienden veegden elkaars hoofd af met tissues en gaven elkaar water.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Pakistan, islam

AP Photo/Pervez Masih.

 

In de Syrische hoofdstad Damascus rouwde de menigte niet alleen om de dood van Hoessein, maar ook om een dodelijke aanslag in de buitenwijk Sayida Zeinab, waar een heiligdom staat voor Zeinab, de dochter van de eerste sjiitische imam Ali en kleindochter van de profeet Mohammed.

ISIS-terreur

Een bom verstopt in een motor ontplofte daar op donderdag, waarbij ten minste zes doden en tientallen gewonden vielen. Dinsdag had een andere bom in een motorfiets twee mensen verwond.

Vrijdag eiste de Islamitische Staat – een soennitische militante groep die het vaak gemunt heeft op sjiieten – de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen en zei dat de bomaanslag van donderdag plaatsvond “tijdens hun jaarlijkse polytheïstische rituelen”.

Volgens de extreme interpretatie van de islam door de groep zijn sjiitische moslims afvalligen.

 

https://tpo.nl/2023/07/30/hezbollah-leider-roept-moslims-op-koran-ontheiligers-te-straffen/