Honderd Wagner-strijders dicht bij Poolse grens zegt Poolse premier


WARSAW, 29 juli (Reuters) – Een groep van honderd soldaten van de Russische Wagner-groep zijn dichter bij de Wit-Russische stad Grodno in de buurt van de Poolse grens gekomen, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki op zaterdag.

Polen, een voormalig lid van het Warschaupact dat sinds 1999 een volwaardig lid is van het door de VS geleide militaire bondgenootschap van de NAVO, maakt zich al sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 zorgen over een mogelijke oorlogsspill-over naar zijn grondgebied.

Eerder deze maand, begon Polen met het verplaatsen van meer dan 1000 troepen naar het oosten van het land te midden van toenemende bezorgdheid dat de aanwezigheid van Wagner strijders in Wit-Rusland zou kunnen leiden tot verhoogde spanning aan zijn grens.

Zullen proberen Polen binnen te komen

“De situatie wordt steeds gevaarlijker. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze, het Wagner personeel,  vermomd zijn als de Wit-Russische grenswacht en illegale migranten helpen om op Pools grondgebied te komen en Polen te destabiliseren,” zei Morawiecki op een persconferentie in Gliwice, in het westen van Polen.

“Ze zullen waarschijnlijk proberen om Polen binnen te komen onder het mom van illegale migranten en dit vormt een extra bedreiging,” zei Morawiecki.

Geen bewijs

Hij gaf echter niet de bron van zijn informatie over de Wagner bewegingen, en Anton Motolko, oprichter van de Wit-Russische oppositie Hajun project dat militaire activiteit in het land volgt, vertelde Reuters dat zijn groep geen bewijs had gezien dat de Wagner groep dichter bij Grodno komt.

De stad heeft een potentieel belangrijke positie omdat het in de buurt ligt van de Suwalki Gap, een strategische strook land langs de Pools-Litouwse grens, die Wit-Rusland, de bondgenoot van Rusland, scheidt van de Russische enclave Kaliningrad.

Afrika

Eerder in juli was te zien hoe Wagner-chef Jevgeni Prigozjin in een video zijn strijders verwelkomde in Wit-Rusland. Hij vertelde hen dat ze voorlopig niet verder zouden deelnemen aan de oorlog in Oekraïne, maar gaf hen de opdracht om hun krachten te bundelen voor Afrika – waar ze betrokken zijn bij een aantal conflicten – terwijl ze het Wit-Russische leger trainen.

De volgende dag arriveerden enkele Wagner-strijders op het oefenterrein van de 38e luchtlandingsbrigade buiten de stad Brest, slechts een paar kilometer van de Poolse grens.

Muiterij

De verhuizing van Wagner naar Wit-Rusland was onderdeel van een deal die een einde maakte aan de muiterijpoging van de groep in juni, toen ze de controle over een Russisch militair hoofdkwartier overnamen, op Moskou afmarcheerden en dreigden Rusland in een burgeroorlog te storten, aldus president Vladimir Poetin.

https://tpo.nl/2023/07/29/honderd-wagner-strijders-dicht-bij-poolse-grens-zegt-poolse-premier/