‘In de Jumbo lopen asielzoekers met kapmessen op zak’


Door Bert Brussen, TPO – Net als in Ter Apel is in Maarheeze de criminaliteit gepleegd door alleenstaande jonge mannelijke asielzoekers uit veilige landen die in het nabijgelegen azc van Budel verblijven zeer groot. En net als in Ter Apel  lopen de gemoederen steeds hoger op en neemt de frustratie onder inwoners steeds meer toe.

Omroep Brabant schrijft donderdag in een reportage over Maarheeze:

“Een man vertelt dat het personeel van Kruidvat al in de stress schiet als de mannen in groepjes binnen komen. Een ander laat een foto op zijn telefoon zien van een jonge medewerkster van de Jumbo, die een asielzoeker die wat heeft gestolen, naar buiten probeert te werken.”

Ed Kladers, die fungeert als woordvoerder van ondernemers in Maarheeze, zegt tegen Omroep Brabant:

“De sfeer in Maarheeze is grimmig, zeer grimmig. Ik denk dat er ook maar dit hoeft te gebeuren of de bom die barst.

“Dinsdag werd een vrouw die geld stond te pinnen nog met de dood bedreigd, omdat ze er iets van zei dat een jongeman mee wilde kijken toen ze haar pincode intoetste. En in de Jumbo en Lidl lopen groepjes asielzoekers soms met kapmessen op zak.

“Dat heeft te maken met de jongemannen uit veilige landen, daar is gewoon geen land mee te bezeilen. Diefstal, vernedering en mensen die uitgescholden worden, dat is aan de orde van de dag.”

Jumbo verkocht

Voor het echtpaar Simonis, dat de leiding heeft over het plaatselijke Jumbo-filiaal, is de aanhoudende criminaliteit door veiligelanders inmiddels een reden om te stoppen. Ze hebben besloten de Jumbo te verkopen.

En woensdag werd bekend dat de NS heeft besloten voortaan politieagenten te laten meereizen in de trein tussen Eindhoven en Weert om de criminaliteit door veiligelanders in de trein tegen te gaan. Dit na herhaalde oproepen van NS-personeel om op te treden tegen de criminaliteit.

Het station van Maarheeze zelf heeft inmiddels het aantal beveiligers uitgebreid van vier naar zes, nadat begin dit jaar ook al een honderdprocentscontrole is ingevoerd op station Maarheeze.

Brandbrief aan staatssecretaris Van der Burg

Burgemeester Roland van Kessel (VVD) van Crandendonck (waar Maarheeze onder valt) heeft inmiddels een brandbrief geschreven naar staatssecretaris Eric van der Burg (VVD). De gemeente wil ‘snel maatregelen’ van de staatssecretaris “om een einde te maken aan de aanhoudende overlast van bewoners van het azc”.

Namens de gemeente speekt de burgemeester van “een onhoudbare situatie die steeds grotere gevolgen heeft voor Cranendonck”. “Ik heb geen knoppen meer om aan te draaien”, aldus de burgemeester.

Speciale opvang overlastasielzoekers

Eerder zijn ook de burgemeester (D66) van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt) en de burgemeester (PvdA) van Emmen (asielzoekers die naar het aanmeldcentrum Ter Apel willen, komen meestal met de trein aan in Emmen en gaan vanaf daar met de bus verder naar Ter Apel) al in gesprek geweest met staatssecretaris Van der Burg met de vraag om snel maatregelen te nemen tegen de overlast van asielzoekers uit het azc Ter Apel.

Eén van die maatregelen is een speciale opvang voor veiligelanders en overlastgevende asielzoekers. Deze speciale opvang zou 1 juni al worden geopend, maar dit werd uitgesteld tot vandaag.

https://tpo.nl/2023/07/06/maarheeze-in-de-jumbo-lopen-asielzoekers-met-kapmessen-op-zak/