Inflatie in Eurozone daalt harder dan verwacht, richting 2%


(Bloomberg) – De inflatie in de eurozone koelde meer af dan verwacht, waardoor de doelstelling van 2% in zicht kwam. Beleggers zijn nu meer gaan gokken dat de Europese Centrale Bank de rente eerder zal verlagen dan ambtenaren suggereren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De consumentenprijzen stegen in november met 2,4% ten opzichte van een jaar geleden – een daling ten opzichte van 2,9% in de voorgaande maand en minder dan de schattingen van alle economen in een opiniepeiling van Bloomberg. De prijsdruk bleef in bijna alle categorieën afnemen en bleef op het laagste niveau in twee jaar.

De kernindicator, die geen rekening houdt met volatiele componenten zoals brandstof en voedsel, matigde voor de vierde maand tot 3,6%.

Renteverhoging ECB

De inflatie blijft in de hele eurozone met 20 landen achter bij de verwachtingen van analisten na de ongekende renteverhoging door de ECB. De productie neemt echter ook af: Het bruto binnenlands product is in het derde kwartaal met 0,1% gekrompen, waardoor de regio op de rand van een recessie balanceert.

Cijfers eerder donderdag toonden aan dat deze twee trends zich in Frankrijk afspeelden, wat de geldmarkten ertoe aanzette om eerder in te zetten op een verlaging van de leenkosten door de ECB. Ze zetten nu volledig in op een verlaging met een kwart punt in april, vergeleken met juni iets meer dan een maand geleden.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De markten zetten in op vier verlagingen met kwartpunten in 2024 – tegenover drie vorige week – en geven een kans van 70% op een vijfde, waardoor de depositorente terug zou gaan naar 2,75% van de huidige recordrente van 4%.

ECB-functionarissen zijn echter onvermurwbaar: het monetaire beleid moet strak blijven om ervoor te zorgen dat de inflatie helemaal terugkomt op 2%.

Inflatie loopt mogelijk weer op

De Griekse centrale-bankchef Yannis Stournaras zei deze week dat hij niet verwacht dat de rente voor medio 2024 zal worden verlaagd. Joachim Nagel, voorzitter van de Bundesbank, zei dat het voorbarig is om zelfs maar te spreken over verlagingen.

Sterker nog, de inflatie zal waarschijnlijk hoger oplopen voordat ze terugkeert naar het streefcijfer als gevolg van statistische effecten en de afbouw van de maatregelen die de regeringen vorig jaar hebben genomen om de stijgende energieprijzen te compenseren.

President Christine Lagarde heeft gewaarschuwd dat de prijsstijgingen de komende maanden “licht” kunnen versnellen en de Nowcast van Bloomberg Economics voor december wijst op 3,2%.

Daling kredietvelening bedrijven

Er zijn ook vraagtekens over de mate waarin de snelle verkrapping van het beleid – 450 basispunten aan renteverhogingen in iets meer dan een jaar – de economie nog moet raken.

Het proces is duidelijk zichtbaar in de financiële sector, waar de kredietverlening aan bedrijven vorige maand voor het eerst sinds 2015 op jaarbasis daalde. Er is ook een einde gekomen aan de vastgoedhausse die werd ondersteund door de bodemrente.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Het Oostenrijkse Signa werd een prominent slachtoffer toen de spil van de uitgestrekte vastgoed- en retailgroep deze week het faillissement aanvroeg.

Onnodig schaden economie

De arbeidsmarkt houdt echter stand, met aparte cijfers donderdag waaruit bleek dat de werkloosheid in de eurozone in oktober op 6,5% bleef steken.

Maar in zijn eerste toespraak over het monetaire beleid waarschuwde Fabio Panetta, gouverneur van de Bank of Italy, de ECB voor het onnodig schaden van de economie.

“De desinflatie is goed op weg”, zei hij in Rome. “We moeten onnodige schade aan de economische activiteit en risico’s voor de financiële stabiliteit vermijden, die uiteindelijk de prijsstabiliteit in gevaar zouden brengen.”

https://tpo.nl/2023/11/30/inflatie-in-eurozone-daalt-harder-dan-verwacht-richting-2/