‘Israël is geen oorlog begonnen en heeft die ook niet gewild’


(Sarah Jacob, Karin Matussek, Bloomberg, 12 januari) – Israël verwierp beschuldigingen van genocide voor de rechtbank van de Verenigde Naties met het argument dat zijn operaties in Gaza een legitieme verdediging zijn tegen de grootste berekende massamoord op Joden op één dag sinds de Holocaust.

“Israël is geen oorlog begonnen en heeft die ook niet gewild. Het verdedigt zichzelf tegen Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en andere terroristische organisaties wier wreedheid geen grenzen kent.”

Dit zei Tal Becker, een advocaat voor het Israël, vrijdag voor het Internationaal Gerechtshof. “Wat Israël nastreeft door in Gaza te opereren is niet om een volk te vernietigen, maar om het volk te beschermen, zijn volk dat op meerdere fronten wordt aangevallen.”

In strijd met Genocide Conventie

Israël verdedigt zich tegen de beschuldigingen voor de rechtbank in Den Haag in een zaak die is aangespannen door Zuid-Afrika over de drie maanden durende militaire operatie in de Palestijnse gebieden van Gaza.

Zuid-Afrika beweert dat de acties van Israël in strijd zijn met de Genocide Conventie, gezien het verlies van Palestijnse levens, ontheemding en humanitair lijden sinds het begin van het conflict.

“Het burgerleed in deze oorlog is, net als in alle oorlogen, tragisch, het is hartverscheurend,” zei Becker. Maar het is het resultaat van de “verwerpelijke strategie van Hamas om de schade aan burgers voor zowel Israëliërs als Palestijnen te maximaliseren”.

Snelle uitspraak

Op donderdag riepen de advocaten van Zuid-Afrika het tribunaal op om te beslissen dat de aanvallen van Israël genocide zijn op de Palestijnen in Gaza. Zuid-Afrika wil een snelle uitspraak die een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden in Gaza beveelt.

Hoewel de uitspraken van het ICJ bindend zijn en er geen beroep tegen mogelijk is, kan het ICJ zelf zijn uitspraken niet afdwingen. Andere landen hebben ervoor gekozen om ze te negeren, met name Rusland na zijn invasie in Oekraïne.

Israël heeft “een ongeëvenaard, een ongekend aantal burgers gedood met volledige kennis van hoeveel burgerlevens elke bom zal eisen,” zei Adila Hassim, een advocaat die Zuid-Afrika vertegenwoordigde tijdens de argumenten op donderdag.

Duitsland als derde partij

Het panel van 17 rechters zal alleen analyseren of ze Israël moeten bevelen om zijn militaire operaties te beëindigen terwijl de zaak loopt. Het hof zei dat het zo snel mogelijk een bevel wil uitvaardigen, maar heeft nog geen datum vastgesteld.

“Zelfverdediging is geen antwoord op genocide. Niets kan ooit genocide rechtvaardigen”, zei Ronald Lamola, de Zuid-Afrikaanse minister van Justitie, vrijdag na de hoorzitting tegen verslaggevers.

Ondertussen zei de Duitse regering dat ze van plan is om als derde partij tussen te komen in de hoorzitting en de beschuldigingen van genocide tegen Israël te verwerpen, volgens een verklaring van een woordvoerder.

https://tpo.nl/2024/01/12/israel-is-geen-oorlog-begonnen-en-heeft-die-ook-niet-gewild/