Italie’s Asielcrisis: 4200 Migranten in Lampedusa


ROME, 28 augustus (Reuters) – Italië had maandag moeite om aankomsten uit Noord-Afrika en de Balkan op te vangen, terwijl het Rode Kruis van het land opriep tot meer internationale inspanningen om de migratie-“chaos” te bestrijden.

Op het eiland Lampedusa, de meest zuidelijke voorpost van Italië, kwamen in het weekend meer dan 4200 mensen aan, vertelde de plaatselijke politiechef Emanuele Ricifari aan Reuters.

Hij zei dat ondanks de “recordaantallen” de autoriteiten de situatie onder controle hadden.

‘Ongekende invasie’

In Triëst, vlakbij de grens met Slovenië, was burgemeester Roberto Dipiazza minder optimistisch toen hij tegenover het dagblad Corriere della Sera klaagde over een ongekende “invasie van migranten”.

“Ik houd me al sinds de jaren ’90 bezig met problemen die te maken hebben met migranten, ik heb alles gezien en nog veel meer, maar ik kon me zoiets niet voorstellen. De stad bevindt zich in een noodsituatie,” zei hij.

Toename alleenstaande minderjarigen

Italië heeft tot nu toe meer dan 107.500 aankomsten over zee geregistreerd, vergeleken met ongeveer 53.000 in dezelfde periode vorig jaar.

De piek wordt deels veroorzaakt door een toename van het aantal niet-begeleide minderjarigen die de gevaarlijke zeereis naar Italië maken. Sinds 1 januari zijn er meer dan 12.000 aangekomen.

In Lampedusa worden binnenkomende zeemigranten samengepropt in een zogenaamde ‘hotspot‘ met een officiële capaciteit van een paar honderd plaatsen, voordat ze worden overgebracht naar het grotere eiland Sicilië.

De faciliteit is routinematig overvol en Italiaanse persbureaus meldden maandag dat er bijna 3600 migranten zaten.

‘Ander migratiebeleid’

Het Italiaanse Rode Kruis (CRI) nam op 1 juni de leiding van de faciliteit over en verving daarmee een coöperatie die bekritiseerd was omdat ze niet voldoende zorg zou bieden.

CRI-voorzitter Rosario Valastro riep op Facebook op tot “een andere manier van verwelkomen en een ander migratiebeleid”.

“Ik hoop dat niet alleen Italië, maar de hele Europese en internationale gemeenschap in staat zal zijn om effectief te reageren en niet toe te geven aan de chaos,” zei hij.

Mensensmokkelaars

De Italiaanse regering heeft gezworen om mensensmokkelaars aan te pakken en heeft de activiteiten van liefdadigheidsreddingsschepen aan banden gelegd door vorige week drie van hun schepen in beslag te nemen.

Maar omdat het land kampt met een krimpende bevolking en een tekort aan arbeidskrachten, heeft het ook de toelatingsquota voor arbeidsmigranten van buiten de EU verhoogd van ongeveer 83.000 in 2022 naar 452.000 voor 2023-2025.

https://tpo.nl/2023/08/28/ongekende-invasie-van-migranten-in-italie-migratie-chaos/